Höganäs Digital Metal möjliggör för serietillverkning

Tack vare fler maskiner har Höganäs Digital Metal i år fördubblat sin kapacitet. Det innebär att företaget nu har möjlighet till större produktionsvolymer.
– Vår stora nyhet på Elmia Subcontractor är att vi kan börja serieproducera små komplexa komponenter, säger Hans Kimblad, Technical Sales Manager.

Höganäs Digital Metal har arbetat med additiv tillverkning sedan 2010 och verkar på en global marknad. På Elmia Subcontractor visa de möjligheterna med just deras tillverkningsteknik.
– Vår process skiljer sig från andra aktörer eftersom vi inte har någon värmekälla i printningen. I stället är det en tvåstegsprocess där bitarna först klistras samman på en pulverbädd och sedan, i en separat process, förs in i en sintringsugn, säger Hans Kimblad. 
Processen leder både till hög produktivitet och en kostnadseffektiv produktion, kombinerat med snäv tolerans och enorm detaljrikedom.
– Det är på samma gång en avancerad som enkel process för att relativt snabbt få fram precis det man vill ha, säger Hans Kimblad.

Hans Kimblad presenterade även tekniken på InnoDex-seminariet Digital Metal – en unik teknik för tillverkning av små metallkomponenter med hög precision. Då berättade han om fördelarna med tillverkningsprocessen och hur företag ska tänka när det gäller additiv tillverkning.
– Vår ambition är att den här tekniken ska vara kundens förstaval vid tillverkning av små komplexa komponenter, säger Hans Kimblad och fortsätter:
– Tekniken kan användas överallt där behovet finns, det kan vara allt från medicinsk utrustning till smycken.
Det är första gången som Höganäs Digital Metal ställer ut på Elmia Subcontractor och intrycket från första dagen var mycket bra.
– Det är en stor mässa med många besökare. Vi valde att ställa ut på Elmia Subcontractor eftersom vi hade fått flera goda referenser, säger Hans Kimblad.

Publicerad
2014-11-12
Bilder
Hans Kimblad visar upp ett lättviktigt fästelement tillverkat genom additiv tillverkning av Höganäs Digital Metal.
Hans Kimblad visar upp ett lättviktigt fästelement tillverkat genom additiv tillverkning av Höganäs Digital Metal.