Gränslösa samarbeten ger framtidens material

En rad med provdockor i annorlunda kläder ger många höjda på ögonbryn bland besökarna på Subcontractor InnoDex. Vad har mode med tillverkningsindustrin att göra? Men det handlar inte om mode.
– Vi vill visa vad svensk industri tillsammans kan göra inom textila material, i ett roligt format, berättar Elin Lydahl, generalsekreterare TEKO.

En klänning i tyg vävt av mjölkfiber, en annan sydd i klimatväv som används i professionella växthus, en tredje stickad med pappersfiber. Plaggen på Subcontractor InnoDex catwalk är alla exempel på innovativa material med många användningsområden.
– Vi är duktiga på detta i Sverige. Vi ligger långt fram när det gäller forskning inom det textila området och har bra samarbeten mellan akademi och myndigheter, näringsliv och industri, säger Elin Lydahl.

I sin roll i branschorganisationen Sveriges Textil- och Modeföretag, TEKO, tittar hon mycket på det strategiska innovationsområdet och hur man kan få ännu bättre samarbeten över branschgränserna.
– Ska vi i framtiden i Sverige tillverka textilier i pappersmaskiner? Det skulle engagera både textil-, pappers-, och skogsindustrierna. Vi måste tänka nytt och se att sådana samarbeten gagnar alla branscher. Här har även tillverkningsindustrin mycket att tillföra och vinna. Jag tror att kollaborationer över gränserna är en del av nyckeln till en konkurrenskraftig svensk industri, säger Lydahl.

Publicerad
2014-11-13
Bilder