Martin Krauss, försäljningschef på Tibnor:

”Ersätt stål – med stål”

Jakten på lättviktsmaterial gör att företag ofta tänker plast istället för stål. Men stålet kan ersättas – med annat stål.
–  Fördelarna med höghållfasta stål är många, säger Martin Krauss, försäljningschef på Tibnor.

För att stålet ska kunna konkurrera med andra lättviktsmaterial är en av de stora utmaningarna att öka kunskapen om stålets möjligheter.  
– Höghållfasta stål är en av våra ”specialgrenar” och där har vi ett intressant erbjudande. Det vi måste göra är att få ut budskapet till kunder som jagar vikter, att det inte handlar om att byta ut stålet utan om att byta till nytt stål, säger Martin Krauss.

Ett avancerat höghållfast stål gör det möjligt att skapa konstruktioner, för bland annat fordon, som väger betydligt mindre, ökar lasteffektiviteten och reducerar utsläppen från transporter. Men det kan vara svårt att få kunder att tänka i nya banor.
– En del vågar helt enkelt inte göra förändringar på en beprövad produkt. Då fortsätter man med en gammal lösning, fast det redan idag finns de som är bättre, exempelvis viktmässigt, säger Martin Krauss

Idag tillverkas och förädlas stål över hela världen. Sveriges fördel jämfört med konkurrenterna runt om i världen stavas samarbete.
– Att vi är bra på att jobba tillsammans, mellan kund och leverantör, men också internt skiljer sig och gör skillnad. Det är viktigt att vi i Sverige fortsätter att utveckla vårt sätt att samarbeta för att lättare konkurrera med omvärlden.

Publicerad
2014-10-07
Bilder
Martin Krauss, Tibnor
Martin Krauss, Tibnor