”En innovativ produkt måste vara både smart och snygg”

Jelmtechs funktionsbaserade design är ett vinnande koncept som ger kunden det bästa av två världar.
– Jag designar efter de funktioner och den känsla som kunden vill ha, i nära samarbete med produktutvecklare och konstruktörer, säger Elisabeth Bergvall, produktutvecklare och industridesigner på Jelmtech.

När elföretaget Garo ville utveckla en ny stolpe för elförsörjning i marin miljö tog de hjälp av teknikkonsultföretaget Jelmtech. Kravlistan var lång och stolpens funktioner var viktiga. Bland annat måste den vara tillräckligt tät för att klara stormvindarna vid havet. Men man ville för den skull inte tumma på designen.
– Förutom funktioner som vattentäthet, smart och bländfri belysning, anpassningsbar elförsörjning och hög slagtålighet var det viktigt att stolpen passade väl in i miljön. I och med att vi produktutvecklare satt med redan från början kunde vi forma produkten utifrån både design och funktion, berättar Elisabeth Bergvall.

Tack vare den integrerade belysningen har stolpen också blivit populär på campingplatser. Men det är inte bara i produkter som syns väl som funktion och design går hand i hand. Även inom industrin får designen allt större betydelse.
– Förr valde man en funktion, idag vill kunden ha en känsla. Och det stämmer in vare sig det handlar om en ryggsäck eller en liten elektronikkapsling till en båtmotor, säger Elisabeth och fortsätter:
– Idag utvecklar vi ofta till kunder inom tung industri som vill att komponenten ska kännas och se ut som till exempel en Iphone. Designen och känslan i en produkt är helt klart en konkurrensfördel.

Arbetssättet funktionsbaserad design innebär att man först tar fram ett funktionskoncept, grundat på de funktioner som kunden efterfrågar, och sedan skapar designen efter detta.
– Jag som produktutvecklare är med redan från början i processen och har på så sätt en bra inblick i hur konstruktörerna tänker. Det blir ett givande samarbete som ofta leder till att man kan få in mervärden, berättar Elisabeth och förklarar att när man redan för början har ett fokus på funktionerna kan man utveckla ett stabilt produktkoncept som fungerar genom hela utvecklingsprocessen.
– När vi presenterar våra konceptförslag för kund har vi redan tänkt på alltifrån materialval och konstruktion till slutfinish. Det ger en trygghet för kunden och en effektiv process utan en massa omtag.

Ryktet om Jelmltechs effektiva arbetsmetod verkar ha spritt sig, för företaget får mer uppmärksamhet på mässan för varje år som går.
– Eftersom vi säljer tjänster är det lättast att förklara för nya kontakter vad vi kan erbjuda när vi träffar dem personligen. Elmia Subcontractor är ett av våra största forum och ifjol fick vi dubbelt så många nya kontakter som året innan. Nu ser vi fram emot höstens mässa, säger Elisabeth.

Fakta:
Jelmtech Produktutveckling AB
Verksamhet: Teknikkonsultföretag specialiserat på produktutveckling och problemlösning
Ort: Örkelljunga
VD: Staffan Viebke
Grundades: 1995
Antal anställda: 26
Omsättning: 26 milj SEK (2013)
Levererar till: Medicinteknik, elmateriel, byggsektorn, fordonsindustri, skyddsutrustning, konsument- och kontorsprodukter
Stora kunder: Garo, Ikea, Hemocue, Hammarplast, Kinnarps, Wayne, Ecophone, Nibe

Publicerad
2014-10-23
Bilder
Elisabeth Bergvall, produktutvecklare och industridesigner på Jelmtech.
Elisabeth Bergvall, produktutvecklare och industridesigner på Jelmtech.