En bro till Tyskland

Den tyska industrin säger rakt ut att de behöver hjälp från svenska underleverantörer för att klara kraven för Industri 4.0. Nu öppnar Elmia Subcontractor – tillsammans med Sinf och Tysk-Svenska Handelskammarens – både gräddfil och lönndörrar in till den glödheta grannmarknaden i söder. 

Elmia Subcontractor

Tyskands Industri 4.0 är en ambitiös satsning och en stor utmaning för de tyska företagen. Nu sträcker de ut handen till de svenska underleverantörerna för att klara målen.

– Den svenska entreprenörsandan och kreativiteten står högt i kurs hos de tyska företagen, säger Sinf:s vd Anders Ekdahl och menar att svenskarna är kända för att vara lösningsorienterade och utan hierarkier. Det är praktiskt och enkelt och man levererar.

Trestegsraket till affärer

När Tysk-Svenska Handelskammaren tydligt deklarerade de tyska företagens önskan om samarbete under Elmia Subcontractor 2015 föddes idén om en gemensam satsning mellan Elmia Subcontractor, Sinf och Handelskammaren. En trestegsraket med besökarresa inklusive guidad rundvandring på vårens Hannover-mässa, tyska inköpare på Elmia Subcontractors matchmaking i höst och en svensk samlingsmonter i Hannover 2017.

– Jag ser satsningen som en del i arbetet att stärka den svenska industrins varumärke internationellt. Dessutom ger vi svenska leverantörer ett konkret stöd i sitt arbete med att vidga sina marknader samt skapar förutsättningar för affärer, säger Karla Eklund, mässansvarig Elmia Subcontractor.

Tillsammans hela vägen

Satsningen är inte bara ett samarbete de tre parterna emellan. Den kräver naturligtvis en insats från företagen, men med den stora fördelen att de går in i det hela gemensamt.

– Som litet bolag måste du alltid lita till dig själv för att våga satsa, vilket kan bli en begränsning. Men i den här satsningen är man flera bolag som kan stötta varandra och då kan det bli riktigt bra, säger Anders Ekdahl och menar att satsningen i princip är ett måste.

– Om svenska företag inte möter den utsträckta hand som nu kommer från Tyskland så har man troligtvis försatt sina chanser för en rätt lång tid framöver. Man måste våga försöka för att det ska bli något!

Publicerad
2016-05-03
Bilder
Elmia Subcontractor
Elmia Subcontractor