Electrolux ser ett trendbrott: ”Allt fler flyttar hem produktion”

– Fler och fler svenska företag börjar titta på att flytta hem produktionen. Jag tror att trenden är på väg att vända.
Det säger Jan Svensson, inköpschef på Electrolux, vars tvättmaskiner och torktumlare till 50 procent består av produkter från svenska leverantörer.

Under de senaste fem åren har Jan Svensson märkt av en ny trend. Tittar man på Ljungbybaserade Electrolux 350 olika leverantörer kan man dela upp dem i två kategorier. En kategori som levererar elektronik och de företagen kommer allt längre bort ifrån. Den andra är företag som ligger i närheten av Ljungby.
– De som förlorar på det är företag som är runt 50–150 mil bort där man inte kan köra en lastbil på en dag, utan kräver övernattning.

En stor orsak till det är att Electrolux är beroende av korta ledtider.
– Vi har en stor svängning i efterfrågan, vilket gör att det är svårt med långa ledtider.

Samtidigt har det andra fördelar med att jobba med svenska leverantörer. Framför allt är kommunikationen mycket enklare, menar Jan Svensson.

Under en utfrågning på Elmia Subcontractor gav Jan Svensson dessutom några tips på vad svenska leverantörer bör tänka på om de vill samarbeta med Electrolux.
– Det är viktigt med kommunikation och att man är lyhörd för förändringar. Många har stora lager, men det kan bli ett problem om vi behöver göra några ändringar på produkten. Så investera i en hög automationsgrad och var flexibel, säger han.

Publicerad
2013-11-15
Bilder
Jan Svensson, inköpschef på Electrolux, tror att trenden att flytta ut produktion till lågprisländer börjar avta.
Jan Svensson, inköpschef på Electrolux, tror att trenden att flytta ut produktion till lågprisländer börjar avta.