Damberg vill se fler exporterande underleverantörer

Sverige ska ta tag i taktpinnen och utveckla nästa generations industri. Då måste fler underleverantörer våga titta utanför Sveriges gränser. Det menade Sveriges nya närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) som öppningstalade på Elmia Subcontractor på tisdagen.
– Industrin skapar förutsättningarna för landets framtid, säger han.

När Stefan Löfven i början av oktober presenterade den nya regeringsförklaringen berättade han att ett nytt innovationsråd, lett av statsministern själv, skulle inrättas för att utveckla Sveriges ekonomiska styrka. Dessutom ska en ny industrialiseringsstrategi tas fram, samtidigt som satsningarna på exportfrämjande åtgärder ska öka.
– Det finns stor potential, men vi måste hänga med. Därför kan vi inte bara rädda de gamla jobben, utan måste fundera ut hur vi tar tag i taktpinnen för att utveckla nästa generations industri, säger Mikael Damberg.

Regeringen har satt upp ett mål om att Sverige år 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet och för att nå det är det viktigt att underleverantörerna lyckas, menar Mikael Damberg och påpekar vikten av att nå utanför Sveriges gränser.
– Det är för få små och medelstora företag som går på export idag. Är man en underleverantör som möter de högt ställda förväntningar de stora svenska exportföretagen har borde man också kunna nå internationellt. Vi måste se möjligheterna, säger han.

Utöver export lyfter Mikael Damberg även fram kompetensförsörjning och innovationer som två viktiga delar för den svenska industrins framtid. Och där spelar Elmia Subcontractor en stor roll, menar han.
– Mässan har jättestor betydelse. Det är här underleverantörerna får koll på marknaden, men det är också här som det förs diskussioner om industrins nästa steg. Hur kommer de nya innovationerna, som exempelvis 3D-printning, förändra industrin och skapa nya affärsmöjligheter.

Publicerad
2014-11-11
Bilder
Mikael Damberg öppningstalade på Elmia Subcontractor och la stort fokus på att svenska underleverantörer ska våga söka nya marknader utomlands.
Mikael Damberg öppningstalade på Elmia Subcontractor och la stort fokus på att svenska underleverantörer ska våga söka nya marknader utomlands.