CEVT vill ha leverantörer som vågar satsa

Det är på Lindholmen i Göteborg som CEVT utvecklar plattformarna till Volvos och Geelys kommande småbilar. För de underleverantörer som vill vara med på resan finns det stora möjligheter. – Dörren är inte stängd. Det här är ett kontinuerligt arbete och det kommer alltid nya utmaningar. CEVT är ingen dagslända, säger Fredrik Hedfors, Senior Vice President Quality på CEVT.

Men vad är egentligen CEVT (China Euro Vehicle Technology)? Kortfattat är det Volvo Cars och Geelys gemensamma forsknings- och utvecklingscenter för en helt ny småbilsplattform. Allt började för två år sedan och redan nu är det dags att börja tillverkningen av den första plattformen – även om det kommer att dröja innan den sitter i en Volvo eller Geely ute på marknaden.

– Upphandlingen pågår hela tiden och slutar inte bara för att vi kanske bygger bilar i Zhejiang nästa vecka, säger Fredrik Hedfors.

CEVT har påbörjat uppbyggnaden av en egen inköpsavdelning, efter att tidigare ha legat under Geely och Volvo Cars, och avdelningen finns både i Sverige och i Kina. Många leverantörer är internationella företag och Fredrik Hedfors trycker på vikten av att som svensk underleverantör våga satsa på en lokal partner i Kina.

– Det är svårt att skicka produkter över hela jordklotet och då måste man vara beredd på att ingå partnerskap med en kinesisk leverantör. Som underleverantör måste man vara beredd på att finnas i flera världsdelar och att investera mycket. För det gör vi – vi investerar enormt mycket, säger Fredrik Hedfors.

Under seminariet ”CEVT – Sveriges nya bilbyggare” berättade Fredrik Hedfors lite om sina arbetsgifter som kvalitetschef på CEVT. Han förklarade det som om han är slutkundens representant i bolaget och liknande tankar har han kring underleverantörer.

– Som leverantör ska man tänka på slutkunden – inte bara på affären i dag eller på fakturan nästa månad – och fokusera på en långsiktig relation. Det är min filosofi, sade han på scenen.

Publicerad
2015-11-13
Bilder
Fredrik Hedfors besökte Elmia Subcontractor under mässans sista dag.
Fredrik Hedfors besökte Elmia Subcontractor under mässans sista dag.