Autoliv: ”Vi letar ständigt nya underleverantörer”

Autoliv är en av världens största tillverkare av fordonssäkerhet. Visionen är att fortsätta växa, vilket också innebär att företaget ständigt är på jakt efter nya underleverantörer.
–  Vi uppskattar om underleverantörerna kan berätta för oss vad det är vi behöver, säger Jesper Frykestig, inköpsansvarig på Autoliv Sverige AB.

Autoliv i Vårgårda är mest känt för sina säkerhetssystem för fordon. Tidigare har fokus varit på passiv säkerhet, nu satsar företaget mer på proaktiva säkerhetsprodukter. Det kan till exempel vara en övervakningskamera i bilen som förutspår och förhindrar en eventuell krock innan den verkligen inträffar. Och med fokus riktat mot ett nytt segment ökar också behovet av nya underleverantörer.

När det var dags för Jesper Frykestig att stå på scen på Elmia Subcontractor var det nästan fullsatt. Jesper Frykestig berättade att de har öppet sinne när det kommer till att hitta nya underleverantörer.
–  Vi kan inte säga hur marknaden ser ut om fem år, därför kan vi inte heller säga vilken specifik underleverantör vi är ute efter. Men vi ser gärna att underleverantörerna tar egna initiativ, är framåt och kommer med förslag på vilka lösningar som de anser kan passa oss.

Företaget har idag cirka 140 serieleverantörer, spridda över hela världen, varav ett 10-tal finns på plats på mässan. Autoliv ser gärna att underleverantörerna är med redan från projektets början och att de ligger nära produktionen rent geografiskt. Företaget har nollvision på allt de levererar och ställer därmed väldigt höga krav på sina underleverantörer.
–  Det brukar ta upp till ett år innan vi ger en ny leverantör större projekt, dels för att det tar så lång tid innan man har varandras förtroende, dels för att vi ställer väldigt höga säkerhetskrav på produkterna, säger Jesper Frykestig.
Men vad får man då som underleverantör om man inleder ett samarbete med Autoliv?
–  Vi kan nästan garantera stora volymer. Man är delaktig i en global marknad och får arbeta med roliga produkter. Dessutom får man rädda liv.

Publicerad
2014-11-13
Bilder
Autoliv fortsätter att växa och letar ständigt efter nya underleverantörer.
Autoliv fortsätter att växa och letar ständigt efter nya underleverantörer.