Atlas Copco vill involvera leverantörerna

Är gruvindustrin en bransch på nedgång? Inte enligt Martin Karlsson, strategisk global inköpschef på Atlas Copco, som spår en växande marknad de kommande åren. – Vi har haft två svåra år, men nu är det på väg uppåt igen.

Ökad produktivitet och säkerhet. Det är vad kunderna efterfrågar mest av det stora svenska industriföretaget Atlas Copco, menar Martin Karlsson. Men hur ökar man produktiviteten?

– Det handlar om att få ut mer sten per krona. Och det är en jätteutmaning så klart. Mycket handlar om automatisering, sade han.

Atlas Copco har en blandning av svenska och utländska underleverantörer, vilket de också efterfrågar.

– Vi vill ha en bra balans. Det handlar dels om att sprida ut riskerna, dels om tekniknivå. Är det en mer komplex produkt eller uppe på inköpsnivå är det lättare med svenska underleverantörer med tanke på språket. Ska vi köpa en lättförståeligare produkt går vi nog utomlands, erkände Martin Karlsson.

Precis som i alla branscher är det stor teknikutveckling även inom gruvindustrin. Atlas Copco vill gärna involvera sina leverantörer i produktutvecklingen.

– Vi har högt teknikinnehåll i våra produkter och det blir allt viktigare att ta in leverantörernas teknik i vår. Vi behöver proffs och vi strävar efter att involvera leverantörerna tidigt i processen.

Hur ska man då göra om man vill bli leverantör till Atlas Copco? Först och främst ska man vara kostnadseffektiv och ha flexibilitet, sade Martin Karlsson, som också har märkt av ett paradigmskifte.

– Historiskt har vi jagat leverantörer. Nu är det tvärtom. Och det gillar jag. Bara de senaste sex månaderna har Linkedin kommit mer och mer. Folk tar kontakt med mig där och frågar om de kan få leverera till oss. Jag får fem–tio förfrågningar per vecka.

– Det gäller att marknadsföra sin produkt. En sådan här mässa är ett bra tillfälle.

Publicerad
2015-11-12
Bilder
Martin Karlsson på Atlas Copco i ”Hot Spot”, på scenen i Hall D på Elmia Subcontractor
Martin Karlsson på Atlas Copco i ”Hot Spot”, på scenen i Hall D på Elmia Subcontractor