3D-printer effektiviserar industrin

Tänk stort – printa stort. För tyska BigRep GmbH är det en vision som omsatts i praktiken. Företaget har utvecklat BigRep One – den största serietillverkade 3D-printern i världen.

Adam de Kaminski kommer från Uppsala, men jobbar som 3D-printspcialist på BigRep i Berlin. Han har jobbat med 3D-printing i titanium och undervisat om tekniken, men är numera inriktad på att utveckla olika maskiner. BigRep One ställs ut på Elmia Subcontractor InnoDex.

– Det som gör mig exalterad är att teknologin som förut var främmande i Sverige har anammats av industrin. Man har tagit det som en naturlig del i tillverkningsprocessen. Det är inte längre något exotiskt, konstaterar Adam de Kaminski.

Adam beskriver den tekniska utvecklingen med exemplet:

– Komplexa komponenter inom flygindustrin som förut hade 150 delar består plötsligt av två delar i och med att det går att printa i metall. Och det finns i andra material som plast, gips och keramik också.

Hur stor är volymen på BigRep One?

– Vi har en kubikmeter att röra oss med och vi har satt måttet på storskalig produktion. Det är satt efter hur vi ser att världen anpassar sig, berättar han.

Under mässan arbetar BigRep-maskinen och printar fram ett bord som kommer att vara 90 centimeter högt när det är färdigt. Strukturen är så komplex att det skulle vara svårt att tillverka det annat än genom 3D-printing.

Metoden som tar bort mellanhänder blir mer och mer utbredd.

– Det vi ser nu är att 3D-printern tillåter konstruktören, formgivaren och beställaren att skicka sina ritningar direkt från datorn till fysisk produkt utan mellanhänder. Det gör att en person, med en storskalig 3D-printer, ena dagen kan ha en typ av klient för att nästa dag ta sig an ett helt annat uppdrag, säger Adam de Kaminski och avslutar:

– Det är inom industrin det i synnerhet sparar resurser, energi och tillverkningskostnader och vi ser verkligen en förändring. För privatpersoner är det fortfarande lite av en gimmick, något man lär sig mycket av och har kul med, samtidigt som de får en kompetens som tas tillvara. Privatpersoner och industri kompletterar varandra och det är bra att teknologin uppskattas av båda parter.

Publicerad
2015-11-13
Bilder
Adam de Kaminski visar upp 3-printern BigRep One på InnoDex.
Adam de Kaminski visar upp 3-printern BigRep One på InnoDex.