Nytt från Elmia Subcontractor

Sinf Underleverantörsbarometer för Q4 2017

Fortsatt positiva tongångar, ett bra avslut på 2017 och brist på arbetskraft.

Så kan man sammanfatta Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf.
- Är man en duktig säljare eller marknadsförare så finns det väldigt många möjligheter inom industrin. Branschen behöver ytterligare kompetens i form av just de personalgrupperna, säger Joakim Norlén, VD Svensk Industriförening Sinf.

01 februari 2018 Läs mer
Subcontractor Direct

Tillverkningsindustrin är brännhet och står inför teknikskiften som kommer förändra hela samhället. Det blev tydligt när Elmia Subcontractor, Sveriges största industrievent, återigen stärkte sin position som den främsta marknadsplatsen för nya affärer och arena för industrins framtidsfrågor.

17 november 2017 Läs mer
Dr. Sascha Peters visar upp en av innovationerna på InnoDex under Elmia Subcontractor.

Audi föreläste på Subcontractor InnoDex, Volvos designteam letade nya material och besökarantalet var det bästa någonsin. Arenan är verkligen rätt för dig som vill hitta världsunika produkter, nya material och spännande konstruktioner.

17 november 2017 Läs mer
Panelsamtalet arrangerades av Elmia Subcontractor i samarbete med TRR Trygghetsrådet. I panelen, från vänster, Claes Åberg, marknadschef på TRR Trygghetsrådet, Marie Torén, HR Manager Trelleborg Sealing Profiles Sweden AB, Peter Siljerud omvärldsanalytiker och trendspanare, Linus Zackrisson, karriärkonsult och specialist på sociala medier samt moderatorn Johan Wangström.

Robotar och avancerade datorer tar över allt mer av arbetet inom industrin. Kvar finns de mer avancerade arbetsuppgifterna. För att lyckas hitta rätt kompetens tror trendspanaren Peter Siljerud att företag måste jobba mer med sin egen image.

17 november 2017 Läs mer
Lasse Bengtsson från SSAB vid projektet EcoUpgraded, som är en del av företagets satsning på hållbara lösningar.

Stålets superhjältar. Det har varit ett fokus för SSAB under årets Elmia Subcontractor. Mässdeltagandet har också varit riktigt lyckat med närmare 400 leads de tre första dagarna.

17 november 2017 Läs mer

En definition av start-ups är företag yngre än sju år och som tagit in externt kapital. För den typen av företag och företagare finns olika stöd och innovationsmiljöer att söka sig till. Men hur är det för befintliga företag med nya idéer? Hur kan entreprenörskapet och innovationskraften hos dessa företag stärkas och synliggöras?

17 november 2017 Läs mer

Varje dag kan man läsa nyheter om autonoma och automatiserade fordon, frågan är inte om utan när det blir verklighet på vägarna. Även om tekniken kommit långt så är frågetecknen och hindren många. Hur ser utvecklingen framåt ut, inom vilka områden får autonomin fotfäste först? Hur påverkar det fordonsindustrins befintliga leverantörsbas och vilka nya aktörer äntrar marknaden?

17 november 2017 Läs mer
Hans Bergersäter, till vänster, och inköparen Philip Kjellander visade upp den egna träplasten i Smålandsmontern på Elmia Subcontractor.

Ingen röta och inget behov av att måla om. Intresset för träplast ökar och småländska A-plast har tagit fram ett helt eget material. Förfrågningarna kring tekniken har varit många på Elmia Subcontractor.

17 november 2017 Läs mer
Annelill Annevik från Gafs Kartong presenterade en idé om att digitalisera och bygga en webbplattform.

Två företag stod som segrare på scenen i Pitch-it, som arrangerades på Elmia Subcontractor för första gången i år. Gafs Kartong och CombiQ övertygade juryn med sina idéer.

16 november 2017 Läs mer
Centerpartiets partiledare Annie Lööf besökte Elmia Subcontractor under torsdagen och frågades ut på scen av Bengt Spjuth och Linda von Essen Sylvén.

Satsar vi på digitalisering, AI och automatisering kommer svensk industri fortsätta ligga i framkant även i framtiden. Det var ett av Annie Lööfs budskap till underleverantörerna på Elmia Subcontractor.

16 november 2017 Läs mer
Jörgen Wingårdh och Johan Fritzon visar nya ställdonet CAHB 22 i SKF:s monter.

SKF lanserar en rad nyheter på den svenska marknaden under Elmia Subcontractor 2017. Fokus ligger på effektiv rotation och ökad driftsäkerhet.

16 november 2017 Läs mer
Magnus Mörstam är koordinator för Subcontractor IoT Arena.

I år intog Internet of Things Elmia Subcontractor. Både vad gäller ett nytt utställarsegment och Subcontractor IoT Arena. John Wibrand, Senior IoT Advisor på Cybercom, tycker att det är en helt rätt satsning.

16 november 2017 Läs mer
Petra Guvek och Jonas Ekström från Malmö Gravyr.

Kundens första order kom på Elmia Subcontractor och låg på 1 500 kronor. I dag har det vuxit till affärer i miljonklassen. Malmö Gravyr ställer i år ut på mässan för 21:a gången och har alltid intressanta leads med sig hem.

16 november 2017 Läs mer
Ulf Petersson är en av Recticels representanter under årets Elmia Subcontractor.

Recticel är på Elmia Subcontractor för att visa att de är mer än ett skumplastföretag.

– Vi är faktiskt större inom bilindustrin än vi är på möbler, säger Ulf Petersson, Senior Sales Technical Foams.

16 november 2017 Läs mer
Italienska Ma. Bo. är sedan fem år tillbaka en återkommande utställare på Elmia Subcontractor. Här syns säljchefen Pierluigi Casadei i montern under årets mässa.

Trägen vinner. Italienska Ma. Bo. ställer i år ut på Elmia för femte gången och säljchefen Pierluigi Casadei har sett en stark utveckling.

– Det blir bättre och bättre för varje år, säger han.

16 november 2017 Läs mer

Digitalisering, kompetensförsörjning och hållbarhet. Tre fokusområden som närings- och innovationsminister Mikael Damberg lyfte fram när han intervjuades på Subcontractor Direct under Elmia Subcontractors första dag.

16 november 2017 Läs mer

Deltagare: 
Gerteric Lindquist, vd i NIBE Industrier AB och NIBE AB
Erik Wahlin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Affärsvärlden
Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen

Arrangör: Teknikföretagen

16 november 2017 Läs mer
Det är första gången som Jotun ställer ut på Elmia Subcontractor. Här syns Carl-Oskar Hjern, till höger, tillsammans med försäljningskollegan Leif Wolden.

Pulverlackering har av tradition använts främst till stålprodukter. Men tack vare den tekniska utvecklingen är det nu lika enkelt att använda pulver till trä och MDF. Det norska företaget Jotun berättar om fördelarna på Elmia Subcontractor.

16 november 2017 Läs mer

Corporate Venturing är ett av de senaste årens så kallade buzzwords. När utvecklings-takten trappas upp för var dag som går har flera svenska storföretag har insett att det i befintlig företagsstruktur och organisation kan vara svårt för nya idéer att överleva. Med lite olika strategier men samma mål skapar man egna miljöer där innovationskraften får möjlighet att frodas.

16 november 2017 Läs mer
Mikael Larsson är försäljningschef på UW-Elast som under premiärdagen av Elmia Subcontractor förvärvade Törebodaföretaget Polyteknik.

På premiärdagen av Elmia Subcontractor blev UW-Elast plötsligt större. Då förvärvade polyuretantillverkaren nämligen Polyteknik från Töreboda.

– Både vi och vårt moderbolag (Garpco AB) har alltid en ambition att växa och bli större, säger Mikael Larsson, försäljningschef på UW-Elast.

16 november 2017 Läs mer

Att en produkt kan kopplas upp eller användas för att samla data blir en allt vanligare aspekt av produktutveckling. Nya möjligheter som skapar nya ekosystem. Var i ligger utmaningarna att implementera IoT i produkterna? Och hur resonerar och agerar man som företag? Vad kan tillverkningsindustrin lära från andra branscher, t.ex. fastighetsbranschen?

16 november 2017 Läs mer

På Elmia Subcontractors andra dag presenterades Underleverantörsbarometern av Alexander Clomén, chefsjurist på Sinf (Svensk Industriförening).

16 november 2017 Läs mer
Jens Præstgaard Møller visar upp olika varianter av Light Guide Plate från Ingemann Components.

Bättre designmöjligheter och högre effektivitet. Fördelarna med en Light Guide Plate till LED-belysningen är många. Det danska företaget Ingemann Components visar möjligheterna med lösningen på Elmia Subcontractor.

16 november 2017 Läs mer
Leif Johansson, från Aerospace Cluster Sweden, intervjuades av Johan Wangström på Subcontractor Direct om möjligheterna för svenska underleverantörer att ta kliv mot flyg- och rymdindustrin.

Den svenska flyg- och rymdindustrin växer, men det finns fortfarande få underleverantörer som levererar till den branschen i landet. Något Leif Johansson, projektledare inom Aerospace Cluster Sweden, vill ändra på.

– Svenska underleverantörer är definitivt inte sämre än exempelvis amerikanska eller tyska, säger han.

16 november 2017 Läs mer
Internet of Things innebär nya möjligheter för den svenska industrin. Ett steg för att lyckas är att bli mer transparent som företag och utbyta idéer med andra. Ett sådant exempel är Combient som besökte Elmia Subcontractor och deltog på scenen under temat ”IoT skapar möjligheter för nya produkter och affärer”.

Internet of Things innebär nya möjligheter för den svenska industrin. Ett steg för att lyckas är att bli mer transparent som företag och utbyta idéer med andra. Ett sådant exempel är Combient som besökte Elmia Subcontractor och deltog på scenen under temat ”IoT skapar möjligheter för nya produkter och affärer”.

15 november 2017 Läs mer
Sinfs chefsjurist Alexander Clomén presenterade den årliga barometern för underleverantörsindustrin.

Högkonjunkturen fortsätter och det finns stor potential för det kommande året. Sinfs årliga underleverantörsbarometer visar att det blåser positiva vindar i svensk industri.
– Det råder stark optimism, menar Alexander Clomén, chefsjurist på Sinf.

15 november 2017 Läs mer
Fredrik Sidahl, vd för FKG, presenterade Vägvisaren på Elmia Subcontractor.

Fordonsbranschen är inne i en svag men uppåtgående kurva. Det berättade Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen FKG, när han presenterade Vägvisaren på Elmia Subcontractor.

15 november 2017 Läs mer
Ovako har som tradition att lansera nyheter på Elmia Subcontractor. I år handlar det bland annat om den nya stålfamiljen Hybrid steel, säger försäljningschefen Jukka Kivelö

Traditionsenligt lanserar stålproducenten Ovako stora nyheter på Elmia Subcontractor. I år visar företaget bland annat innovationen Hybrid steel.
– Det är en ny stålfamilj med unika egenskaper, säger Jukka Kivelö, Ovakos försäljningschef i Skandinavien.

15 november 2017 Läs mer
Hur kan små och medelstora företag stärka sin innovationskraft? Det var frågan på scenen på Elmia Subcontractor på tisdagen. Från vänster ses moderatorn Bengt Spjuth, Gustav Österström, vd på Science Park Jönköping, Maria Rosendahl, chef kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen och Lena Miranda, vd på Science Park Mjärdevi.

Hur kan små och medelstora företag stärka sin innovationskraft? Just nu råder visserligen högkonjunktur i Sverige, men frågan är berättigad.

En viktig punkt som togs upp på stora scenen under första dagen av Elmia Subcontractor.

15 november 2017 Läs mer
Benny Guttman från Roland Berger tillsammans med Johan Wangström, programledare för Subcontractor Direct.

Börja med att skapa en medvetenhet kring ny teknik i företaget. Våga sedan testa dina idéer. Råden gav Benny Guttman på Elmia Subcontractor och de handlar om den teknikomställning som vi just nu befinner oss i.

15 november 2017 Läs mer
Unibap vann årets Subcontractor Jumpstart och fick därmed ta emot en innovationscheck på 100 000kr från Teknikföretagen, som får nyttjas hos Sveriges ledande industridesignföretag Shift Design & Strategy. Från vänster: Karl Hampf, Shift Design & Strategy, Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen, Fredrik Bruhn, CEO, Unibap & Lena Miranda, vd Science Park Mjärdevi

Det blev Unibap från Uppsala som tog hem Subcontractor Jumpstart och en innovationscheck på 100 000 kronor. Pengarna ska användas till att marknadsföra en ny produkt som lanserades för en månad sedan.

14 november 2017 Läs mer
Örjan Freijd, försäljningschef på Bufab Lann, ser en ständigt ökande marknad för de komponenter som Värnamoföretaget tillverkar.

Svensktillverkade produkter tillverkade i gammal hederlig småländsk företagsanda.

Bufab Lann i Värnamo växer så det knakar även om vissa kunder flyttar utomlands.

– Vi står för kunskap och kvalitet vilket vi tydligt kan se i att exempelvis vår export hela tiden ökar, säger Örjan Freijd, försäljningschef på Bufab Lann.

14 november 2017 Läs mer
Mikael Damberg, i mitten, intervjuades av Johan Wangström och Linda von Essen-Sylvén.

Digitalisering, kompetensförsörjning och hållbarhet. Tre fokusområden som närings- och innovationsminister Mikael Damberg lyfte fram när han intervjuades på Subcontractor Direct.

14 november 2017 Läs mer
Förra året besökte en delegation från Nederländerna Elmia Subcontractor och i år är de tillbaka med en samlingsmonter.

För första gången på länge finns en samlingsmonter från Nederländerna med på Elmia Subcontractor. På mässans andra dag arrangeras en nätverksträff i montern där svenska företag får lära känna utställarna.

14 november 2017 Läs mer
Tobias Söderlund, till vänster, och Jan-Åke Lindqvist, till höger, från WSI tillsammans med Rikard Florin från Telit. Framför dem, i vitt ovanpå robotgräsklipparen från Husqvarna, syns den smarta miljösensorn.

Att Internet of Things kan skapa nya affärsområden för industrin är en självklarhet. Men IoT kan också göra en insats för världens klimat. Det svenska företaget WSI har utvecklat en miljösensor som samlar in väderdata från 30 städer världen över. Lösningen fanns att se på Elmia Subcontractor.

14 november 2017 Läs mer
Alain Lennquist, vd på KG Fridman, har funnits på plats på Elmia Subcontractor varje år sedan 1991.

Avancerad mekanisk bearbetning och tekniska keramer är bara några av de unika komponenter som KG Fridman AB i Karlstad visar upp på Elmia Subcontractor.

– Hög kvalitet och korta leveranstider är något av vårt signum, säger Alain Lennquist, vd på det värmländska företaget.

14 november 2017 Läs mer
Morten Kreiberg Block visar hur sensorer från Arrow fungerar i en parkeringsapplikation. Lösningen kommer att visas även under Elmia Subcontractor.

Sensorer på soptunnor kan ge en rejäl besparing av energiförbrukningen för ett återvinningsföretag. Lösningen har tagits fram av det finska succéföretaget Enevo med hjälp från Arrow Electronic.

På Elmia Subcontractor visar Arrow hur systemet fungerar i verkligheten.

14 november 2017 Läs mer
Jeremiah Dutton på Trifilon ser ett stort användande av hampa som kompositmaterial.

Det började 2012 som ett mindre forskningsprojekt. I dag är det ett miljöprojekt på stor frammarsch.

Allt tack vare vanlig hampa.

– Användning av naturfiber som armering i stället för glas och kolfiber är både starkt och miljövänligt, säger Jeremiah Dutton på Trifilon, utställare på Elmia Subcontractor för första gången.

14 november 2017 Läs mer
Futuristiskt material. Vanligt trä förenas med teknologi och blir något nytt – ett högpresterande material som öppnar helt nya perspektiv.

Genomskinligt, röt- och brand­säkert, miljövänligt och 300 gånger mer robust än vanligt trä. Det innovativa, förstärkta Woodoo-träet har prisats mångdubbelt över hela världen. Nu visas det för första gången i Skandinavien.

07 november 2017 Läs mer
Roger Persson, Investment Director, Saab Ventures

Missilteknik från Saab blev till volymmätning i skogsbranschen. En utveckling tack vare ett av de senaste årens mest hajpade begrepp – corporate venturing.

Men vad innebär det egentligen och hur fungerar det? Frågorna besvaras på Elmia Subcontractors scen av Roger Persson, Investment Director, Saab Ventures, och Peter Löfgren, vd, SynerLeap.

02 november 2017 Läs mer
Andreas Takacs, Chef Business Content på Silf

Med en allt mer digitaliserad inköpsprocess kommer också nya utmaningar. Vilka är dessa och hur ser inköp ut i framtiden? Detta diskuteras under panelsamtalet ”Hur påverkar digitalisering inköpsprocessen?” på Elmia Subcontractor.

02 november 2017 Läs mer
Pär Jacobsson, Strategic Sourcing Manager på Volvo Bussar håller föreläsningen: ”Volvo Bussar tar tekniksprånget – gör du?”, fredagen den 17 november, klockan 11.00.

Hållbara transporter och uppkopplade bussar. Det är Volvo Bussars vision för framtiden. Pär Jacobsson, Strategic Sourcing Manager, berättar på Elmia Subcontractors scen vad visionen innebär för underleverantören.

26 oktober 2017 Läs mer
Den 16 november kommer Audi till Elmia Subcontractor och talar om Concept Breathe – Reinventing car seats with a dynamic 3D printed structure

Blir framtidens säte en levande organism? Audi gav i våras en grupp studenter i uppgift att utveckla ett innovativt och dynamiskt säte för framtidens självkörande bilar. Resultatet är Concept Breathe.

26 oktober 2017 Läs mer
CV9035 är en av BAE Systems Hägglunds mer välkända produkter.

Är du en stabil leverantör även när konjunkturen svänger? Är du innovativ, levererar i tid och med hög kvalitet? Då finns det stora möjligheter att jobba med BAE Systems Hägglunds i framtiden. Ta chansen att lyssna på ställföreträdare inköpschefen Martin Johansson som gästar scenen på Elmia Subcontractor.

26 oktober 2017 Läs mer

Sverige är beroende av handel med andra länder. Export av våra produkter bidrar till att den svenska ekonomin växer samtidigt som det genererar utmaningar och möjligheter för de svenska företagen.

På Exportdagen under Elmia Subcontractor läggs fokus på den svenska exporten under ledning av flera affärsrådgivare.

20 oktober 2017 Läs mer

Hur kommer framtidens arbetsmarknad att se ut i takt med att tekniken utvecklas allt mer? Hur ska människan agera för att vara i framkant med sin kompetens?

Trygghetsrådets paneldiskussion på Elmia Subcontractor lär locka fram flera intressanta funderingar.

– Det är väldigt heta frågor och diskussionen lär bli jätterolig, säger en av paneldeltagarna, Peter Siljerud, omvärldsanalytiker och trendspanare.

17 oktober 2017 Läs mer
Linda Olovsson, rådgivare på Trygghetsrådet i Jönköping.

Subcontractor Connect: Competence är en temadag på Elmia Subcontractor där industrins kompetensförsörjning står högst på agendan. 
I samarbete med Trygghetsrådet arrangeras speed dating mellan arbetssökande tjänstemän knutna till TRR och industriföretag som söker kompetens.

17 oktober 2017 Läs mer

Horda Stans

Horda Stans är experter på att fånga ljud, på effektivast möjliga vis. 

– Som partner till våra kunder ligger vi ofta tankesteget före i utvecklingsprocessen, säger Tuija Johansson, Key Account Manager. 

17 oktober 2017 Läs mer
Oliver Schmidt, industridesigner på Scania.

Ett besök på Subcontractor InnoDex ger inblick i vad som är på gång, med exempel från såväl forskning som konkreta produkter och ibland nästan konst. Den bredden är bra, menar Oliver Schmidt, industridesigner Scania.

12 oktober 2017 Läs mer
Kevin Shearman är ny i teamet för Elmia Subcontractors ledning. Han kommer närmast från Saab Training Systems i Huskvarna och har bred erfarenhet av internationellt arbete med fokus på försäljning och strategi. FOTO: Elmia AB.

Elmia Subcontractor fortsätter stärka sin position som norra Europas ledande underleverantörsmässa för tillverkningsindustrin. Ny i teamet för mässans ledning är Kevin Shearman, som kommer till Elmia med bred industriell bakgrund och internationell erfarenhet.

11 oktober 2017 Läs mer
Dr. Sascha Peters föreläser på InnoDex scen torsdag 16 november, kl 11.00. I InnoDex utställning visas också flera 4D-printade produkter.

4D-printing ses som ett område med mycket stor framtidspotential inom bl.a. fordons- och flygindustrin. Onsdag 15 november berättar innovationsgurun Dr. Sascha Peters om teknikens möjligheter på Subcontractor InnoDex scen. 

11 oktober 2017 Läs mer

Subcontractor Connect har gett finska Fortaco Group värdefulla kontakter på den Skandinaviska marknaden i flera år. I höst söker de nya leverantörer inom alltifrån stålbearbetning till färdiga komponenter. 

05 oktober 2017 Läs mer

2017 var det premiär för Elmia Subcontractors samlingsmonter på Industrial Supply, del av den stora Hannover Messe som arrangeras varje år i april. 13 svenska företag deltog och nu är planeringen igång inför nästa upplaga av samlingsmontern 2018.

04 oktober 2017 Läs mer

Vanligtvis sitter det på smarta telefoner och surfplattor. Men nu börja kemiskt härdat glas att hitta nya användningsområden.
– Det går inte att säga vilket segment materialet tillhör – vi levererar till alla branscher, säger Johan Stenfeldt Hansen, försäljningschef på Mirit Glas.

03 oktober 2017 Läs mer

Under mässans första dag ställer tekniksmarta startups ut på Pop-up Expo under flaggen ”Emerging technologies”. De är framtidens industriföretag och delar med sig av ny kunskap och driv, visar nya typer av produkter, idéer och tekniker.

03 oktober 2017 Läs mer


I tävlingen Subcontractor Jumpstart pitchar teknikdrivna startups sin affärsidé inför en erfaren jury, med chans att vinna en innovationscheck på 100 000 kronor. 

02 oktober 2017 Läs mer
Tack vare digitala lösningar från SKF får du som kund en större trygghet i vardagen.

Tack vare digitala lösningar från SKF får du som kund en större trygghet i vardagen. Systemen IMx-8 och SKF Insight är två exempel där den uppkopplade tekniken spelar en avgörande roll.

27 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

14 september 2017 Läs mer
Skissbild över den nya inspirationsarenan på Elmia Subcontractor.

Elmia Subcontractor tar Internet of Things in i tillverkningsindustrin. På mässans nya inspirationsarena varvas utställare och intressanta föredrag – allt med fokus på den uppkopplade teknikens många möjligheter.

31 augusti 2017 Läs mer
Underleverantörsbarometern från Sinf:

Det råder full fart i såväl försäljning som produktion hos svenska underleverantörer. Två av tre underleverantörer, 64 procent, ökar omsättningen och 58 procent förväntar fortsatt ökad orderingång under innevarande kvartal. Därtill upplever 92 procent att det är någon typ av högkonjunktur. Även om konjunkturen är fortsatt stark, är det bristen på utbildad arbetskraft som bekymrar. Ändå är det rekordmånga underleverantörer som planerar att anställa, men det har aldrig varit så stor brist på utbildad arbetskraft som nu.

21 augusti 2017 Läs mer

ConnectFler handplockade inköpare och större träffsäkerhet än någonsin. Väletablerade affärsmöteseventet Subcontractor Connect uppgraderas!

28 juni 2017 Läs mer

Bending Group

Bending Group levererar både trä- och stålprodukter till möbelindustrin och var en av utställarna på Interior Competence & Components på Elmia Subcontractor 2016. 

28 juni 2017 Läs mer

Pitch it!

Under höstens mässa arrangeras Pitch it! för andra gången. I år ligger 2,5 miljoner kronor i potten, till satsningar inom digitalisering och internationalisering.

28 juni 2017 Läs mer

Svenska företag är mer villiga att flytta hem sin produktion än våra nordiska grannar. Men fortfarande är det en större utflyttning än hemflyttning. Det visar ny forskning från Lunds tekniska högskola.

– Det är inte korrekt att det är en trend med hemflyttning, säger Jan Olhager, professor i strategisk produktionsteknik, Lunds universitet.

29 maj 2017 Läs mer

Kundens behov av flexibilitet och kvalitetsmärkning gör att viss produktion kan flytta tillbaka till Sverige. Det menar Andreas Simonsson, vd för Interal i Habo.

– Där ser vi en trend som kan behålla jobben i Sverige, säger han.

29 maj 2017 Läs mer

Elmia Subcontractors samlingsmonter på tyska Industrial Supply i slutet av april föll väl ut. Satsningen grundar sig i mässans samarbete med Hannover Messe och blev ett bra avstamp på den tyska marknaden för 13 deltagande leverantörer. 

29 maj 2017 Läs mer

Glädjande nyheter; mer än hälften av underleverantörerna ökar omsättningen.

Oroväckande utveckling; lika många kunder kräver längre betalningstider.

Det visar Underleverantörsbarometern som presenteras av Svensk Industriförening Sinf i Anderstorp i dag.

-          Näringsminister Mikael Dambergs tankar om lagstiftning har aldrig varit så relevanta som nu. Tyvärr visar kundernas uppfinningsrikedom för att skjuta på betalningarna inga gränser. Trixandet kan innebära att det inte bara behövs en lagstiftning utan också en uppförandekod, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

20 april 2017 Läs mer

Donald Trump drog USA ur frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership och vill förhandla om Nafta-avtalet. Men för europeiska underleverantörer kan handeln med USA inledningsvis få ett uppsving.

– Trump har aviserat flera infrastrukturprojekt på vägar, flygplatser och hamnar som leder till ökad efterfrågan av produkter, säger Henrik Isakson, ämnesråd på Kommerskollegium.

För att stärka sin position som en av nordens viktigaste aktörer för mässor och mötesplatser inom industrisektorn har Elmia nu tagit ett tydligt steg i sin strategiska satsning. Sedan den 23 februari är Stefan Gustafsson Ledell ny sektorchef på Elmia.

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

07 februari 2017 Läs mer

Sveriges största industrievent, Elmia Subcontractor, har återigen stärkt sin position som den främsta marknadsplatsen. Med nya affärer och viktiga diskussioner.

– Vi lyfter industrins centrala frågor just idag, visar på morgondagens tekniska möjligheter och förstår kraften i ett handslag vid affär, säger Karla Eklund, mässansvarig Elmia Subcontractor.

11 november 2016 Läs mer
Anders H. Gustavsson från Volvo Cars och Bo Andersson samtalade inför en storpublik på Elmia Subcontractors scen.

Det händer mycket inom fordonsindustrin. Ny teknik, nya bränslealternativ och inte minst ett nytt konsumentbeteende. Lägg där till flera nya och växande marknader.
– Självklart är det så att detta ger möjligheter för underleverantörerna, sade Bo Andersson, vd för Bo Group Enterprises, under Elmia Subcontractor.

11 november 2016 Läs mer

Innovationer inom konstruktion och design ökar hela tiden – och bäst koll på utvecklingen inom området har Dr. Sascha Peters. På Elmia Subcontractors avslutande dag visade han vilka smarta material som är på ingång.

11 november 2016 Läs mer
Mafalda Gramaxo, vd på AIMMAP, tillsammans med Pedro Sousa från TSF-Trofa och Rafael Campos Pereira från AIMMAP.

Hög kvalitet och kundanpassade produkter. Det är vad den portugisiska metallindustrin har att erbjuda svenska företag. På Elmia Subcontractor ställer 15 företag ut i landets samlingsmonter.
– Vi har väldigt konkurrenskraftiga underleverantörer inom den här branschen, säger Mafalda Gramaxo, vd för AIMMAP.

11 november 2016 Läs mer
Lars Reinholdz, Sales Manager, Mastec.

När det gäller uppdrag har den svenska privatägda industrikoncernen Mastec verkligen en blandad kompott. Men deras mission är i slutändan alltid densamma, att höja sina kunders konkurrenskraft.

10 november 2016 Läs mer
Jonas Ireklint, fabrikschef, och Anders Rittfeldt, marknadschef, från WOG Trä.

Ta chansen att se vad möbelindustrins underleverantörer har att erbjuda. Den nya satsningen Interior Competence & Components på Elmia Subcontractor är ett spännande inslag i hall C.

– Vi ser redan fram emot nästa år, säger Anders Rittfeldt, marknadschef på WOG Trä.

10 november 2016 Läs mer
I juryn som bedömde företagen ingick, från vänster, Jonas Ekeroth, Handelskammaren Jönköpings län, Håkan Bäckström, EKN, Tony Meurke, Tillväxtverket, Max Sundvall, EEN, Karolina Borg, Region Jönköpings län, samt Johannes Falkeström, Business Sweden. Moderator var Malin Jönsson från EEN.

Pitch it! Ett nytt inslag på Elmia Subcontractor där ett företag kan få 250 000 kronor i bidrag inför en kommande exportsatsning. Ett av företagen som kom igenom nålsögat var QTech i Anderstorp.

– Det svåraste var att få med så mycket som möjligt i presentationen och inte missa något viktigt, sade företagets vd Glenn Wilander efteråt.

10 november 2016 Läs mer
Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening Sinf, presenterade Exportkartläggningen.

De personliga kontakterna är viktiga vid en exportsatsning. Det framgick när Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening, presenterade Exportkartläggningen 2016 under Elmia Subcontractor.
– Vi ser bland annat att mässdeltagandet är väldigt betydelsefullt, sade han.

10 november 2016 Läs mer

Tillverkningen hos det lokala Jönköpingsföretaget Prototal är indelad i två områden – plast och metall. Men sedan finns det oändligt av unika lösningar och kombinationer. Företaget lägger mycket krut på att visa upp bredden under mässdagarna.

10 november 2016 Läs mer
Lord Whistleton och Patrik Möller lyssnar noggrant på när Werner Hilliges från Almi berättar om det 3D-printade materialet.

Unika produkter, nya material och innovativa konstruktioner. Innovationsarenan Subcontractor InnoDex har de senaste åren lockat mängder av designers och konstruktörer under Elmia Subcontractor. Så också i år.

10 november 2016 Läs mer
Peter Nayström, generalsekreterare, Gjuteriföreningen

Gjuteriföreningen lanserar på Elmia Subcontractor en klimatindikator som påvisar skillnaden i klimatpåverkan mellan inhemskt och importerat gjutgods. Tillverkning av gjutgods är en energiintensiv process oavsett var i världen produktionen sker, men Sverige sticker ut som ett lovvärt föredöme. 

10 november 2016 Läs mer
Carmen Quinders, längst fram, tillsammans med delegationen från Nederländerna under Subcontractor Connect.

Cirka 200 möten på två dagar mellan sammanlagt 85 företag från 17 länder. Subcontractor Connect fortsätter att vara en viktig mötesplats för nya affärer.

10 november 2016 Läs mer
Alexander Larsson ställer ett stort hopp till företagets nya längdsvarv.

Arentorps Legoindustri ska få upp tillverkningsvolymerna – och det med en ny längdsvarv. Tidigare i veckan inleddes installationen av Star 32-JN.
– Det här betyder jättemycket för oss, konstaterar produktionsledaren Alexander Larsson.

09 november 2016 Läs mer
Giedrius Valuckas, Lithuanian Engineering Industry.

Litauen väljer av tradition att profilera sig hårt på Elmia Subcontractor. Landet från andra sidan Östersjön har haft en samlingsmonter på mässan i 15 års tid. I år inkluderar den 14 företag. Sedan ställer dessutom ett antal litauiska företag ut på egen hand.

09 november 2016 Läs mer
Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen, ser egentligen inget paradigmskifte med digitaliseringen. Det nya är bara att överföringshastigheten har blivit snabbare och möjligheten till att lagra data blivit större.

Vad innebär digitaliseringen för svenska underleverantörer? Det var huvudfrågan när tankesmedjan AutomaTHINK arrangerade ett panelsamtal under Elmia Subcontractor.
– Det måste bli mer konkret för att vi som leverantörer ska veta vad vi har för nytta av det, sade Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, under samtalet.

09 november 2016 Läs mer
Frida Boklund, Fredrik Sidahl och Anna Gillek Dahlström vara alla oroliga över den osäkerhet som finns om Donald Trumps politik.

Sitt still i båten. Det var rådet till Sveriges företag från experterna när Donald Trump diskuterades under Elmia Subcontractor Direct på onsdagsförmiddagen. Men osäkerheten kring den nya presidentens politik skapar ändå en viss oro.
– Jag tror att rädslan till stora delar tyvärr är befogad, sade Anna Gillek Dahlström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

09 november 2016 Läs mer
Anders Wikman på GKN Aerospace samarbetar gärna med fler svenska underleverantörer.

Med rätt kompetens, inställning och uthållighet kan svenska underleverantörer göra flygbranschen en tjänst. GKN Aerospace öppnar nämligen för fler samarbetspartners.
– Men det gäller att företagen är beredda att satsa fullt ut, sa Anders Wikman.

09 november 2016 Läs mer
Dirk Scherer, Agneta Johansson och Patrik Boberg i Freudenbergs monter.

Det är gott om nya innovationer på Elmia Subcontractor. Tyska Freudenberg, världsledande inom tätningsteknologi, visar bland annat ett nytt polyurethanmaterial och ett nytt fluorgummi för axeltätningar.

09 november 2016 Läs mer
Boris Berlins karriär spänner över 40 år och han har vunnit flera internationella priser för sin design.

Varje material har sin själ. Orden kommer från Boris Berlin, från designhuset Iskos-Berlin i Danmark, och föreläsningen ”Design crossroads on material” på InnoDex-scenen under Elmia Subcontractor.

09 november 2016 Läs mer

AnVa Polytechs miljögummi fick självaste Volvo Cars att spetsa öronen. I dag samarbetar företagen framgångsrikt – vilket framgick på Elmia Subcontractor.

09 november 2016 Läs mer
Diana Drewes och dr Sascha Peters, Haute Innovation

Subcontractor InnoDex har etablerat sig som en riktig publikmagnet på mässan. Här kan man se och känna på innovationer från hela världen och lyssna på inspirerande föreläsningar under hela veckan.  

09 november 2016 Läs mer
Jens Karlsson presenterar flera produktnyheter hos EB Group.

Utställaren BE Group Sverige tar vara på möjligheten att presentera flera nyheter på Elmia Subcontractor. En av dem är den metallbelagda tunnplåten Magnelis som BE Group har börjat lagerhålla det här året. Det är en nyskapande metallbeläggning som ger skydd i tuffa krävande miljöer.

09 november 2016 Läs mer
Tre företrädare för leverantörsnätverket High Voltage Valley, Joakim Sundberg, Kathrine Abrahamsen och Roger Karlsson.

Vad krävs för att ett lyckat leverantörsnätverk ska fungera? High Voltage Valley ger gärna svar på den frågan under Elmia Subcontractor. De är själva ett nätverk bestående av en grupp företag som alla är leverantörer till ABB.

09 november 2016 Läs mer
Valutafrågan är den största oron för de svenska företagen vad gäller Brexit, menade panelen under Subcontractor Direct under tisdagen.

Hur mycket oroas de svenska underleverantörerna av Brexit? Inte särskilt mycket, enligt Stephan Bengtsson, vd på Safeman. Det säger han under en paneldebatt under Elmia Subcontractor.

08 november 2016 Läs mer
Framtidens smarta inköp diskuterades på Elmia Subcontractor

Digitalisering och hållbarhet ur inköparens synvinkel. Det var ämnena för mässans stora diskussion under tisdagen. Hur tänker storföretagen och vad visar forskningen?

08 november 2016 Läs mer
Försäljaren Per Sundqvist visar upp produkten Nanorade på Elmia Subcontractor.

Lebo Production har tagit fram en revolutionerande gummilist för åkbara städmaskiner. Det unika materialet som visas på Elmia Subcontractor ser ut att lyfta Stockholmsföretaget mot nya höjder.

08 november 2016 Läs mer
Sebastian Karlsson och John Engholm, från Serendipity, pratade om ökad tillväxt under Elmia Subcontractor.

Våga växa genom att förvärva andra bolag. Det är inte så komplicerat som det kan verka. Det var slutsatsen från det föredrag som Sebastian Karlsson och John Engholm, från bolagsgruppen Serendipity, höll på Functional Food under Elmia Subcontractor.

08 november 2016 Läs mer
Fristad Plast har ställt ut på Elmia Subcontractor sedan mitten av 1990-talet och Niclas Forsström säger att de hinner med att träffa ett 50-tal kunder under mässans fyra dagar.

För två år sedan började Fristad Plast tillverka blad i bioplast till Salmings innebandyklubbor. Det var något som gick hem hos spelarna.
– De gillar det här bladet eftersom bollen glider bättre än med traditionell plast, säger Niclas Forsström, vd, Fristad Plast som har deltagit på Elmia Subcontractor i 20 år.

08 november 2016 Läs mer
Nicole Bångstad, Junior Ekonomon, Swedbank

En majoritet av underleverantörerna vill se en lagstiftning när det gäller betalningstider. Det visar Underleverantörsbarometern och Vägvisaren som presenterades under Elmia Subcontractor.
– Det är det enskilt största problemet just nu, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening Sinf.

08 november 2016 Läs mer