”Vi tar din idé till en riktig produkt”

Svep Design Center

47 tekniknördar på ett kontor i utkanten av Lund. Det är Svep Design Center, ett av Sveriges smartaste konsultbolag inom innovationsteknik, produktutveckling och IoT, med kunder som Sony, Tunstall och många andra under sekretess. 

Mikael Hegardt tar emot oss på Sveps kontor, några trappor upp i ett av de vackra, gamla husen som byggdes som mentalsjukhus i slutet av 1800-talet. Idag huserar en mängd företag här, varav ett är just Svep Design Center. Hegardt, som är säljansvarig med lång erfarenhet av utvecklingsarbete, beskriver företaget som väldigt tekniknördigt.

– Det roligaste vi kan prata om på fikarasten är kondensatorn och dess urladdningskurva. Vi är väldigt fokuserade på teknik och att utveckla produkter, vilket vi också är duktiga på.

Bred kompetens

Sedan Mikael Hegardt klev in på Svep som konstruktör för 16 år sedan har han bland annat varit med och utvecklat Sonys SmartWatch, trygghetslarm och dataöverföringssystem för medicinteknikindustrin och en lång rad andra lösningar i teknikens absoluta framkant.

– Det vi gör handlar om produktutveckling hela vägen från elektroniknivå till inbyggda system med appar och datasystem upp till molnet, berättar han.

Mätning med precision

Till möbelindustrin har bolaget bland annat levererat teknik som med stor precision mäter tjockleken på färgen på möbler och på så vis kan upptäcka flytningar i färgen. I andra projekt har man tagit fram mätningslösningar för tjocklek på plåt och för att mäta borrade hål i träskivor.

– Om borraggregatet går sönder, vilket det gör med jämna mellanrum, är det plötsligt ett antal träskivor på linan som inte får några hål. Vår mätningslösning ser direkt om det finns hål och om de har rätt mått, annars stoppas linan omedelbart, berättar Hegardt och menar att den typen av industriella tillämpningar är mycket intressanta för IoT (Internet of Things).

Vinster och risker

Han berättar att det finns mycket att vinna på att koppla upp sina processer. Man kan till exempel hålla ständig koll på hur en maskin mår och därefter anpassa produktionstakten och få längre hållbarhet, vilket kan spara stora pengar. Man kan mäta och effektivisera hela produktionsprocesser genom att samla in högkvalitativ data och sedan analysera den. Men Hegardt höjer också ett varningens finger och menar att man ska passa sig för att vara alltför naiv.

– En svag punkt med IoT är säkerheten. Man måste förstå när det är värt att koppla upp sig och när det inte är det. Och förstå att det finns risker, som hackning och oönskad övervakning till exempel. Därför kan det vara mycket värt att koppla in en expert innan man kopplar upp något nytt.

IoT en konkurrensfördel

Trots vissa risker tycker han inte att man ska vara rädd för den nya tekniken. Den kommer oundvikligen att bli ett nödvändigt konkurrensmedel framöver.

– I takt med att de asiatiska länderna automatiserar alltmer måste vi också fortsätta framåt här i Sverige och hitta sätt att förbättra produktionsprocesser eller tillhandahålla funktioner och tjänster för att stå oss i konkurrensen, säger Hegardt och fortsätter:

– I dagsläget är man duktig på att jobba med givare på olika sätt inom industrin, men man har fortfarande mycket att lära när det gäller hur och varför man mäter. Och möjligheterna är oändliga. 

Ambassadörer 2019

Läs intervjun med Linda Fransson

Läs intervju med Daniel Larsson

Per Wilhelmsson, SKF

Läs intervjun med Per Wilhelmsson