Clinic med Jan Brink

Jan Brink är en före detta landslagsryttare som under sina 20 år i landslaget bland annat red tre OS, åtta WC-finaler och tog sju internationella medaljer samt sju SM-guld. I dag driver han sedan många år Tullstorp Dressage Stable AB. Han kommer till Elmia för att hålla en clinic och vi har redan nu tagit tempen på en av tidernas största dressyrstjärnor. 

Vad är Tullstorp och vad gör ni där?
Inom ramen för Tullstorps verksamhet, tränar jag unga talanger i dressyr, såväl ungdomar som hästar. Vi förbereder och utbildar hingstar för bruksprov, utbildar och förädlar dressyrhästar för den internationella mark-naden, är hingsthållare för ett 20-tal avelshingstar med inriktning på dressyr eller hoppning, samt håller clinics i såväl Sverige som internationellt.

Vad ska man tänka på när man väljer hingst till sitt sto?
De två första frågorna man måste ställa sig är vem ska ha fölet? Föder du upp för att sälja eller har du tänkt att du ska behålla fölet själv.

Vad är de viktigaste faktorerna för en lyckad uppfödning?
Då vi idag önskar mera harmoni inom dressyrer, är hästens temperament en av de viktigaste faktorerna för avelsframgång. Till det kommer naturligtvis kvalitén på gångarterna för dressyrhästarna och hoppförmågan hos de hästar som ska användas i hoppning. Hästen bör vara lätt i sin typ.

Du är ambassadör för dressyren på Elmia Scaninavian Horse Show 2017. Vad betyder det?
Jag är med som bollplank till tävlingsledningen för Elmia Scandinavian Horse Show och diskuterar upplägg och genomförande av tävlingarna. Vilka klasser vi ska ha, kvalregler etc.

Du ska även hålla en clinic på Elmia! Vad kan man förvänta sig att få höra dig berätta och förklara?
Jag kommer att prata om och visa hur jag jobbar med unga ryttare. Det kommer bl a bli en del tekniska övning-ar, varvat med prat om hur man kan tänka kring och gör ett tävlingsupplägg.

Vad är ditt härligaste minne från Elmia Scandinavian Horse Show 2016?
Jag var positivt förvånad över att hela arrangemanget flöt så bra, redan det första året. Bra tänkt kring sponsorer, mycket publik. Sedan gick det överraskande bra för mina elever och även mig själv, rent sportsligt, med flera klass-segrar.

Vad tror du att du kan bidra till för att göra ett ännu bättre evenemang på Elmia i oktober?
Att kombinera avel och sport på det sättet som görs på Elmia Scandinavian Horse Show. Det har formatet av ett internationellt avelsengagemang, likt Herning i Danmark. 

Vad är viktigast för dig på en tävlingsplats?
Underlaget, uppstallning och säkerhet för hästarna! En bra inramning kring tävlingen är alltid trevligt, men är inte de tre förstnämnda bitarna på plats, spelar inramningen mindre roll.

Kommer vi få se dig på hästryggen på Elmia?
Om det går enligt planen, så rider jag!


 

Köp din entrébiljett och läktarplats till Jans clinic här >>

Publicerad
2017-09-15
Bilder
Foto: Tullstorp Dressage Stable