Swedish Select Horse Sales

Nu är årets selekterade hästar presenterade och det är inte långt kvar till årets Swedish Select Horse Sales-auktion på Elmia lördagen 28 oktober kl. 19.00. Vi har ställt några frågor till Lisen Bratt Fredricson som är en av arrangörerna.

Varför får man inte missa årets auktion?

– Det är vår bästa kollektion någonsin och om man är intresserad av avel är detta en bra fingervisning åt vilket håll aveln ska gå. För publiken är det en minst sagt spektakulär auktion där hästarna hoppar live och säljs direkt!

Vem köper hästar på auktionen?

– Det är många ryttare som har förstått att om man vill man hålla på med den här sporten och hitta bra hästar så måste man köpa lovande hästar i ung ålder. Handlarna är ryttare i alla åldrar och ofta är det flera som går ihop och ropar in en häst.

Hur går en auktion till?

– Hästarna kommer i en och en, får en presentation och börjar löshoppa ca 3-4 språng. Därefter börjar budgivningen direkt.

Hur har ni valt ut hästarna och varför ska just de auktioneras ut?

– Vi får under våren och sommaren in filmer och intresseanmälningar på hästarna och utifrån dem väljer vi ut vilka vi vill se live. På liveselektering hoppar hästarna och en del av dem fotograferas. Sen går vi igenom de hästar vi sett en gång till och väljer ut ett antal som går vidare till röntgen och veterinär besiktning. Men det är köparens ansvar att läsa igenom veterinärutlåtanden eftersom en häst sällan är prickfri.

Hur har det gått för tidigare SSHS-auktionerade hästar?

– Väldigt väldigt bra, för några år sedan gjordes en undersökning och då hade över 80 % gått 140-klass eller högre. Vi har även några lysnade stjärnor som presterar på världstoppnivå.

Vad ser du mest fram emot med årets auktion?

Jag älskar att se uppfödare, köpare, hästägare och ryttare samlas på Elmia och auktionen är såklart en av höjdpunkterna för dessa.

Läs mer och se alla utvalda hästar 

Huvudsponsorer:

Agria Djurförsäkring logotyp


Sponsorer: