Så dämpar Horda Stans den höga ljudvolymen

Tuffare krav om en tystare ljudmiljö har fått Horda Stans att vässa sin tillverkning. Det småländska företaget satsar hårt på återvunnen textil- och polyesterfiber ­– som anses ha mycket goda ljuddämpande egenskaper, som de visar på Elmia Subcontractor.

Oavsett om du sitter på kontoret, i bilen eller ligger i sängen ska ljudvolymen hållas inom acceptabla gränser. Det ställer därmed stora krav på tillverkarna, som tävlar om att ta fram de bästa produkterna.

Horda Stans, som bland annat erbjuder ljudasborbenter, stomljuddämpning, tätningslister och möbelkomponenter, vänder sig i första hand till fordons-, verkstads-, och möbelindustrin.
– Det handlar mycket om formpressade artiklar och lösningar för att kunna integrera i de system som våra kunder har i sina produkter. Scania, Volvo, Nibe och Bosch är några av våra största kunder, säger Lars Wester som är storkundsansvarig på Horda Stans.

En viktig del i företagets verksamhet är ta fram ljudabsorberande komponenter. En av huvudgrupperna, och som Horda Stans trycker extra hårt på under Elmia Subcontractor, är filt av återvunnen textilfiber som används inom bilindustrin. Det finns också en blandning av återvunnen textilfiber och polyesterfiber, som med fördel kan användas för att tysta ner kontorslandskap.
– När det kommer till polyesterfiber ligger vi i framkant. Vi har nära samarbeten med råvarutillverkarna och kan skräddarsy materialet, som densiteten, tjockleken, formen och kombinationen, efter varje kunds behov, säger Lars Wester.

Horda Stans har även mycket verksamhet inom möbelindustrin, då man tillverkar kontorsskärmar som kan beställas i både 2D-, och 3D-format.
– På Elmia får vi chansen att visa alla våra produkter och att vi kan göra olika saker. Utställare, kunder, inköpare och projektgrupper samlas under ett tak och vi ser en stor affärsnytta med att finnas på plats, avslutar Lars Wester.

Publicerad
2016-11-08
Bilder