Rafo demonstrerar världsunik 3D-printer

En unik 3D-printer blir det stora dragplåstret i plastföretaget Rafos monter under mässdagarna på Elmia Polymer.
– Mig veterligen är detta den enda printern i hela världen med denna specifika egenskapen vilket gör den till något unikt, säger Rafos operativa chef Anders Jungert.

På västgötska Rafo anser man att Elmia Polymer är den enda riktiga mässan i Sverige att ställa ut sina formsprutningsmaskiner och robotar för plastindustrin på. Och i år erbjuds besökarna alltså en unik printer.

– Printern använder vanligt standardgranulat i stället för andra typer av material och besökarna kommer själva kunna inspektera detaljerna för att se att de är funktionella och av god kvalitet, säger Anders Jungert.

– Den laddas med samma sorts material som används i våra formsprutningsmaskiner och framställer därmed 3D-delen i samma material som resten av produkten. Facit blir att man får fram bättre egenskaper av den 3D-printade delen som därmed kan fungera som en testbit i nästa led.

– Den visar också att den inte bara är lämplig för prototyper utan även för industriell additiv tillverkning av speciellt funktionella detaljer.

 

Förutom 3D-printern finns det även möjlighet att bekanta sig med Allrounder 470E Golden Electric, en ny instegsmaskin på den elektriska maskinsidan, i Rafos monter.

– Det är samma koncept som i den hydrauliska sidan, men med den elektriska maskinen får man fram olika tekniknivåer och därmed fler varianter att välja mellan, säger Anders Jungert.

– Golden Electric, som kostnadseffektiviserar produktionen, finns i fyra olika storlekar med en låskraft från 60 till 200 ton och med en linjär Multilift Select robot som tar hand om detaljerna.

 

Rafo är en av de ledande leverantörerna på den svenska marknaden och är återförsäljare av bland annat formsprutningsmaskiner, robotar, tempereringsutrustning och infärgningsaggregat.

– Elmia Polymer ger verkligen ett mervärde för oss. Det är större chans att företag skickar fler representanter till Elmia Polymer än till mässor i exempelvis Tyskland, vilket gör att vi når ut till en helt annan bredd, säger Anders Jungert.

Publicerad
2018-04-17
Bilder
Rafo Arburg 35208 Freeformer, en unik 3D-printer som använder vanligt standardgranulat
Rafo Arburg 35208 Freeformer, en unik 3D-printer som använder vanligt standardgranulat
Allrounder 470E Golden Electric, en ny instegsmaskin på den elektriska maskinsidan
Allrounder 470E Golden Electric, en ny instegsmaskin på den elektriska maskinsidan.