Fristad Plast ser en framtid i grön plast

För två år sedan började Fristad Plast tillverka blad i bioplast till Salmings innebandyklubbor. Det var något som gick hem hos spelarna.

Bladet, som är tillverkat till 96 procent av sockerrör, är bara en del av Fristad Plasts satsning på grön plast. Målsättningen är att bygga ett helt slutet system där kunden förses med returemballage, så att all material återvinns till nya produkter. På Fristad Plast väljer de att kalla det för ett slags kretslopp för plast av hög kvalitet.

– Vi försöker hela tiden att vara nyfikna och ta reda på vad som händer i branschen. Därefter för vi det vidare till våra kunder. Sverige är det land där allt händer, så lyckas vi väl här, kan vi även lyckas ute i Europa, säger Niclas Forsström.

Nästa år fyller Fristad Plast 50 år och företaget drivs i dag av bröderna Niclas och Christian Forsström. Deras mest kända produkt är Trygg Hansas röd-vita livboj som har tillverkats i 40 år. Men fabriken tillverkar betydligt mer än bara livbojar. Verksamhetsområdena finns inom formsprutning, stansning och bearbetning inom folier samt gjutning av cellpolyuretan. Cirka 25 miljoner detaljer tillverkas varje år i fabriken i Fristad, och bioplaster är något som tar allt större plats.

– Jag tror att det kan bli business av det med tiden, även om vi kanske inte är där för tillfället. För innebandybladet i bioplast visade det sig vara det bästa alternativet och då är det klockrent. Så även om det inte finns någon affärsnytta för bioplast i dag, är det som med exempelvis internet, elbilar eller vad som helst som sedan slår igenom. Det är en kul utveckling, säger Niclas Forsström.

Publicerad
2016-11-08
Bilder