Cromocol simulerar tio års solsken i öknen

Hur kommer din färdiga plastprodukt att se ut efter att ha stått ute i solen i tio år? Eller hur kommer produkten att nötas eller slitas? Cromocol Scandinavia är proffs inom området och kan tack vare speciell labteknik simulera verkligheten.

På Elmia Polymer visade företaget olika maskiner för att på ett enkelt sätt utsätta plaster för olika sorter av påverkan. Allt för att kunden ska veta hur materialet kommer att se ut efter en viss tid.

– Vi är representanter för en liten skara här på mässan som säljer labutrustning och instrument för materialprovning. Det kan handla om kulörmätning, glansmätning, reptålighet, nötning, väderbeständighet och åldrande i vissa klimat, säger Dennis Zielinski som är marknadsansvarig på Cromocol.

Oftast är det en ganska kort process att ta reda på plastens tålighet, exempelvis reptålighet och kulörmätning. Värre är det att simulera hur materialet ser ut efter tio år i solen.

– Tio år i öknen tar lite längre tid, men det går. Materialet placeras framför en speciell sorts lampa där vi använder olika filter. På så sätt kan vi styra våglängderna och därmed simulera jordens yta och solens strålar, säger Dennis Zielinski.

Publicerad
2018-05-18
Bilder
Dennis Zielinski berättar att det går att simulera hur plast kommer att reagera om det utsätts för tio år i solen.
Dennis Zielinski berättar att det går att simulera hur plast kommer att reagera om det utsätts för tio år i solen.