Träfiber i plasten gör bilen lättare och grönare

– Volvo presenterar framtidens fordonsmaterial

Hur mycket lättare bil blir det om man konstruerar en bildörrmodul av sågspån och plast? På onsdag, 9 maj, kommer Peter Porsgaard, från Volvo Car Corporation, att finnas på plats för att berätta hur företaget arbetar för att kunna använda förnyelsebara material i framtidens Volvobilar.

– Målet med utvecklingsprojektet är att öka andelen förnyelsebara material och minska bilens koldioxidutsläpp, säger Peter Porsgaard, materialspecialist på Volvo Car Corporation.

Sedan sex år tillbaka är Volvo personvagnar i full gång med att testa dörrmoduler i biokomposit. Det allra senaste är att blanda träfiber med polypropen. Och resultatet är överraskande bra.

– Den nya dörrmodulen väger cirka 600 gram, vilket är fem procent lättare jämfört med dagens dörrmodul. Och när det kommer till att sänka bränsleförbrukningen är varje viktminskning välkommen, säger Peter Porsgaard.

Den nya dörrmodulen, som bland annat håller högtalare, elektronik och fönsterhissar på plats, är ett samarbete med underleverantören Brose och svenska Re8. På onsdagens seminarium på PlasTactic, under Elmia Polymer, kommer Peter Porsgaard tillsammans med sin kollega Fredrik Stråhlin att berätta om hur projektet startade, hur det har utvecklats och vilka resultat de har fått. Det kommer även att finnas en träfiber/polypropenbaserad dörrmodul för åhörarna att titta på.

Publicerad
2012-05-03