Storsatsning gör Tectubes ensam i Norden

Tectubes är mitt inne i en spännande förändringsprocess. Nya ägaren Emballator satsar stort samtidigt som företaget går över till Lean-produktion.
– Vi hoppas kunna lyfta en dimension till i och med den här resan, säger platschefen Lars-Gustaf Gustafsson.

Fabriken i Hjo tillverkar aluminiumtuber och extruderade plasttuber. Efter Emballators förvärv av finska Printal i början av året är Tectubes ensam i sitt slag i Norden. Grunden till företaget lades redan 1917 och i dag finns Tectubes både i Hjo och i Åstorp.
– Vi har en enorm erfarenhet och kunskap inom området. Tack vare våra kompetenta medarbetare kan vi hålla en hög nivå och alltid vara våra kunder behjälpliga, säger Lars-Gustaf Gustafsson.

Tuber är i grunden en enkel produkt, har funnits under en lång tid och är praktiska för konsumenterna. Tectubes kunder finns inom branscher som medicin, livsmedel, kosmetiska och tekniska hushållsprodukter. Utmaningen är att hitta nya och miljövänliga material.
– Vi har jobbat mycket med biotuber, så kallad grön polyeten, och med att utveckla en BPA-fri innerlack. Sedan tittar vi hela tiden på nya tryckmetoder så att kunden ska utveckla sina tryck på produkten, säger Lars-Gustaf Gustafsson.

Under början av 2014 köptes Tectubes av Emballator och någon månad senare kom förvärvet av Printal. De båda fabrikerna slås just nu samman och verksamheten koncentreras till Hjo för att effektivisera produktionen.
– Det är en stor satsning som Emballator gör genom att flytta Printal hit. Det finns ett långsiktigt tänkande att skapa en bra arbetsgivare i Hjo, säger Lars-Gustaf Gustafsson.

En del i effektiviseringen är en organisationsförändring där fokus ligger på kompetensutveckling och kundanpassning.
– Vi har bestämt oss för att göra en Lean-resa där vi tittar på takter och flöden samt sätter kunden och medarbetarna i centrum. Drivkraften är att tillverka bra produkter och därför satsar vi mycket på teknisk support för att bli ännu bättre i vårt förebyggande arbete, säger Gustafsson.

Under Elmia Polymer tittar Lars-Gustaf Gustafsson och hans medarbetare efter nya tekniklösningar, nytt material och spännande teknisk kringutrustning. Samtidigt ger mässan en möjlighet att träffa maskinleverantörer och kollegor på en och samma plats.
– Oavsett vilken bransch jag har varit i är det bra med en mässa där det går att följa upp det senaste inom tekniken, få nya idéer, göra investeringar och skapa nya kontakter. En professionell mässa är guld värd, säger Lars-Gustaf Gustafsson.

Publicerad
2014-09-30
Bilder
Lars-Gustaf Gustafsson, till vänster, tillsammans med maskinoperatören Joakim Nilsson. Foto: Tectubes
Lars-Gustaf Gustafsson, till vänster, tillsammans med maskinoperatören Joakim Nilsson. Foto: Tectubes