Positiva signaler från marknaden på årets Fakuma

Årets Fakuma slog besökarrekord och befäste sin position som en av de ledande plastmässorna i världen. Projektteamet för Elmia Polymer var på plats för att träffa utställarna och knyta kontakter inför mässan 2015.
– Samarbetet med Fakuma är väldigt positivt för Elmia Polymer, en kvalitetsgaranti för våra utställare och deras internationella huvudmän. Under våra dagar i Tyskland knöt vi en rad kontakter med såväl svenska som tyska företag inför Elmia Polymer 2015, säger Lina Kåvestam, projektledare för Elmia Polymer.

Fakuma arrangerades 14–18 oktober i tyska Friederichshafen med närmare 1 800 utställare och besöksrekord på över 45 000. Branschen rapporterade positiva signaler från marknaden och stämningen på mässgolvet var god.
– Fakuma är en affärsdriven och effektiv mässa, vilket är mycket uppskattat bland utställarna. Ett resultat av att man jobbar nära och tillsammans med branschen, Elmia Polymer bygger på samma koncept, säger Lina Kåvestam.

Att Fakuma är viktig för plastbranschen märks inte minst genom antalet utställare och nyheterna som visades under mässan. Ett av dessa företag var österrikiska Engel som tillverkar maskiner för formsprutning. I nya lågbyggda Duo demonstrerade Engel hur olika tekniker som MuCell och Variomelt kan kombineras i en och samma maskin – resultatet blir en lätt produkt med hög ytfinish.
Även Engels flerkomponentsmaskin lockade besökare till montern. Maskinen används för små ventilhus i behov av silikontätning och skottvikten per detalj är 0,04 gram.
– Det är väldigt svårt med små skottvikter men med flerkomponentsmaskinen kan vi åstadkomma hög precision utan att låta materialet går till spillo, säger Frans van Lockhorst, marknadschef på Engel i Sverige.

Vad var annars den stora frågan på Fakuma och generellt inom branschen?
– Under de senaste åren har det arbetats intensivt med att minska energiförbrukningen, både för de elektroniskt drivna rörelserna och för maskiner med hydraulsystem. I den senare används det en servomotor i stället för en trefasig asynkronmotor. Poängen är att när maskinen står stilla är det ingen rörelse i pumpen, vilket spar mycket energi, säger Frans van Lockhorst.

Publicerad
2014-11-10
Bilder
Frans van Lockhorst, till höger, tillsammans med säljaren Staffan Reimendal under Fakuma i tyska Friedrichshafen. Bakom dem en pick-and-place-maskin från Engel. Foto: Engel
Frans van Lockhorst, till höger, tillsammans med säljaren Staffan Reimendal under Fakuma i tyska Friedrichshafen. Bakom dem en pick-and-place-maskin från Engel. Foto: Engel