Plastal letar underleverantör med hög kapacitet

Thomas Comstedt, inköpschef på Plastal, medverkar på Elmia Subcontractor för att ge sin bild av inköpsavdelningen på ett större företag.
– Vi söker både utrustningsleverantörer och leverantörer med hög automationsgrad som kan leverera en komplett produkt, säger han.

Plastals fabriker i Sverige, Belgien och Norge formsprutar och lackerar plastdetaljer till fordonsindustrin. Kunderna är främst de stora bil- och lastbilstillverkarna i norra Europa och för att möta deras krav anpassar Plastal produkterna i specialbyggda automationsceller.
Här uppstår ett problem – Thomas Comstedt saknar underleverantörer som både har kapaciteten och den tekniska utrustningen att leverera flera olika utrustningar samtidigt.
– Som inköpschef är det en utmaning att hitta riktigt bra kompetens inom automationsområdet i plastindustrin. Det finns många duktiga underleverantörer till mindre företag, men de har inte kapaciteten att ta på sig många stora projekt, utan måste ta ett i taget, säger Thomas Comstedt.

Han möter ofta en rädsla bland sina underleverantörer om en ökad konkurrens från utländska företag och hur de ska klara av att bemöta den. Svaret som underleverantörerna får av Thomas Comstedt är ganska enkelt – våga möta konkurrensen från länder som exempelvis Kina.  
– Det brukar sällan fungera att begrava huvudet i sanden. Många kinesiska leverantörer är duktiga och vill gärna bli bättre. Mitt budskap är därför att det inte är farligt att internationalisera, säger Thomas Comstedt.

I huvudsak letar Plastal efter leverantörer på den svenska och europeiska, men även kinesiska, marknaden. Oavsett land har Thomas Comstedt klart för sig vad en bra underleverantör ska kunna erbjuda.
– Jag säger effektivitet med hög automationsgrad i kombination med teknisk kompetens. Sedan måste man ha erfarenhet från bilindustrin. Punkt. 

Thomas Comstedt finns på scen under fredagen 10.30–11.00 i Hall D under rubriken Plastal ska växa vidare – vill du vara med?

Publicerad
2014-11-10
Bilder