Nya användningsområden för plast

Genom att ersätta metall med plast kan framtidens bilar göras betydligt lättare och därmed energisnålare. Vad sägs till exempel om fälgar helt i plast? Att det är fullt möjligt fick åhörarna på PlasTactic höra mer om under onsdagen.

– Jätteintressant, säger Robin Jarl, Kungsörs Plast, som satt i publiken.

Nya material, produktionsmetoder och automation är den röda tråden i inspirations- och kunskapsarenan PlasTactic. Under onsdagen handlade det bland annat om jakten på lättare och därmed energisnålare bilar. BASF och Smart har tillsammans utvecklad en eldriven konceptbil där fokus varit att ersätta metall med plast.

– Metallersättning har inget egenvärde i sig, men om några år kommer avgifter införas på de bilar som släpper ut för mycket koldioxid. Om man vill behålla bilarnas komfort och prestanda måste vikten ned och då blir plasten intressant, säger föreläsaren Jan Hansson från BASF Enginering Plastics som är involverad i arbetet med konceptbilen Smartforvision. Något som uppmärksammats är att bilen bland annat har fälgar i glasfiberförsärkt polyamid vilket gör att hela hjulets vikt kan minskas med tre kilo.

Men metallersättning är inte enbart något för fordonsindustrin, utan också för andra branscher. Robin Jarl, konstruktör på Kungsörs Plast, var en av de som lyssnade till föredraget på PlasTactic. Framtiden för plaster tycker han ser spännande ut.

– Ja, absolut. All ny kunskap om metallersättning gör att det är värt att komma hit till mässan. På vårt företag tar vi fram ett bensinrörssystem till bensinmackar och hela syftet med projektet är att få in så mycket plast som möjligt.

Öppna föredrag på PlasTactic hålls under alla mässdagar. Under torsdagen finns bland andra BMW:s chef för Design Advanced Materials på plats.

Publicerad
2012-05-09
Bilder
Robin Jarl, Kungsörs Plast