Ny applikation för metallersättning

Tillsammans med verkstadsbolaget Nederman har Erteco utvecklat en ny applikation för metallersättning. I en detalj som tidigare tillverkades i mässing använder man idag ett plastmaterial, Noryl™ GTX830.
– Det är ett kanonmaterial med många fina egenskaper, säger Per Hedlund på Nederman.

Några viktiga funktioner som applikationen måste klara är att transportera vatten, spolarvätska och oljebemängd luft inom temperaturintervallet -10 till +60°C och 15 bars tryck (max).

Ett flertal material var aktuella och testades inledningsvis men ganska snart utkristalliserade sig fördelarna med Noryl™ GTX830 som är ett PPO-material från Sabic.

– En av huvudorsakerna är att det inte blir några grader i delningslinjerna. Detta gör att det blir helt tätt i applikationen. Sedan har vi gjort en kostnadsbesparing och det är så klart viktigt, säger Per Hedlund, produktutvecklare på Nederman som är leverantör av produkter och system inom miljöteknikområdet.

Erteco Rubber & Plastics AB är distributör av plast- och gummiråvaror på den nordiska marknaden. Företaget försöker ständigt identifiera nya applikationer för metallersättning, framför allt inom områdena gjutgods i aluminium, zink och mässing.

– Vi kan erbjuda en bra kombination av erfarenhet, teknisk support och en mycket stark produktportfölj med material från ledande tillverkare, säger Carl-Otto Ohlsson, som är  affärsutvecklare på Erteco.

Publicerad
2012-03-30