Norsk plastindustri rustar upp – ökad satsning på automation

För att stärka sin konkurrenskraft har den norska plastindustrin under de senaste åren gjort en ökad satsning på automation. Det framkom tydligt under Polymerdagarna 2014 i Oslo.
– Satsningen på automation och hightech-lösningar har aldrig varit så stor som nu, säger Asle Isaksen, arrangör av Polymerdagarna.

Den norska plastindustrin har länge legat ett steg efter sina grannländer vad gäller automatisering och högteknologiska lösningar. Och det visar sig inte minst på produktionsvolymen som idag motsvarar endast 25 procent av den svenska.

– När de stora råvaruproducenterna Borealis, Hydro Polymers samt Jotun Polymers valde att sälja sina verksamheter i Norge förlorade den norska plastindustrin otroligt mycket stöd. Det blev ett vakuum som vi har slitit med efteråt, säger Asle Isaksen, som även är chefredaktör för branschtidningen Plastforum NO.
– Men under de senaste åren har medvetenheten kring automation ökat betydligt. Plastindustrin ser nu en stor chans att konkurrera med hela världen, främst de baltiska staterna.

Att plastindustrin satsar på ökad automatisering framkom tydligt under Polymerdagarna som pågick 15-16 september. Konferensen har under de senaste tio åren arrangerats av branschtidningen Plastforum NO.
– Stora delar konferensprogrammet genomsyrades av föredrag och seminarier om automation och robotisering. Intresset är stort, allt fler vill effektivisera sin produktion helt enkelt, säger Asle Isaksen.

En av de stora nyheterna under konferensdagarna var den tyska industrikoncernen Krauss Maffeis nya LFI-teknologi (Long-fibre-injection). Tekniken möjliggör serieproduktion av fiberförstärkta lättviktskomponenter och används främst inom fordonsindustrin.
– Med LFI-teknologin blir processen mer lönsam då efterföljande behandling av delarna inte är nödvändig, säger Erich Fries, affärsområdeschef på Krauss Maffei.
– Tekniken gör det möjligt att på ett enkelt och ekonomiskt sätt framställa höghållfasta komponenter med låg vikt, hög dimensionsstabilitet och precision. Tekniken tillåter även stor variation vad gäller komponentens utformning och design.

LFI-teknologin är inte bara begränsad till fordonsindustrin, utan kan även användas inom byggbranschen för till exempel tillverkning av dörrmoduler. 

Publicerad
2014-09-29
Bilder
SignCom var en av företagen som deltog på Polymerdagene för att visa upp sin teknik Foto: Asle Isaksen
SignCom var en av företagen som deltog på Polymerdagene för att visa upp sin teknik Foto: Asle Isaksen
Foto: Asle Isaksen
Foto: Asle Isaksen
Erich Fries, affärsområdeschef på Krauss Maffei. Foto: Krauss Maffei
Erich Fries, affärsområdeschef på Krauss Maffei. Foto: Krauss Maffei