Noll produktfel med ny formblåsningsteknik

Formblåsningsföretaget BlowtechGroup har investerat i marknadens modernaste produktionsteknik. Något som ska resultera i noll fel på produkterna.
– Nu får vi inga störningar i processerna och förbättrar kostnadseffektiviteten avsevärt, säger Klas Jansson, ägare och teknisk chef på BlowtechGroup.

Skandinaviens största formblåsare tar ytterligare kliv på marknaden. Mycket tack vare de stora investeringarna företaget har gjort under den senaste tiden. Under 2014 har BlowtechGroup köpt in och utvecklat högkvalitetsteknologi för tre miljoner euro. Tanken är att eliminera fel och se till att de formblåsta detaljerna är av högsta kvalitet redan från första skedet av produktionen.
– Det är inte så lätt att uppnå eftersom formblåsning är en svävande process i betydelsen att variationerna hos plasten är svåra att räkna på. De nya maskinerna kontrollerar de här variationerna, vilket säkrar kvaliteten, säger Klas Jansson.

När de färdiga komponenterna kommer ut är de redan tryckprovade och vägda, vilket innebär att avvikande detaljer sorteras bort under den intelligenta processen som sker. Allt är helautomatiskt, från materialhantering och bearbetning till kvalitetskontroll.
– Maskinerna säkrar hela tiden att ett moment har blivit utfört, innan detaljen kan gå vidare till nästa, säger Klas Jansson.

Under de senaste fem åren har Blowtech ökat sin omsättning tio gånger om och den positiva trenden ser ut att fortsätta. Företaget har tecknat order värda flera hundra miljoner för de kommande åren. Bland annat en för tillverkning av oljepåfyllningsrör från en global lastbilstillverkare som kommer att levereras från Blowtechs produktionsenheten i norska Kongsvinger. Leveransen startar 2016 och värderas till 45 miljoner norska kronor över sju år.
– Det bekräftar vår position som marknadsledande av formblåsta komponenter till fordonsindustrin, säger Klas Jansson.

 

Publicerad
2014-10-28
Bilder