Många fördelar med att automatisera plast

Plast är billigt att automatisera samtidigt som det borgar för hög kvalitet. Elmia Polymers seminarium Kvalitet stavas plast gav många nya infallsvinklar för framför allt små och medelstora företag.
– Mycket handlar om vad man själv vill. Många små företag fokuserar för lite på att tjäna pengar och därför driver de heller inte upp produktionsutvecklingen, sade Jonas Ewing, vd på Rosti GP i Gislaved.

Det är i de små och medelstora företagen som en investering i automation kan göra allra mest för produktiviteten. Ändå drar sig många av företagen att investera.

Torbjörn Egerhag, vd för K.D. Feddersen Norden, menar att det inte borde vara så.
– Plast är det billigaste materialet att automatisera och om man ska ta fram en ny produkt ska man också börja tänka plast, sade han.

Det finns flera anledningar enligt Torbjörn Egerhag, och han räknade upp ett antal under seminariet. Plast är energisnålt, det behöver aldrig ytbehandlas och det är lätt att få till funktionalitet i form av gångjärn, snäppen och liknande.
– Det behövs mycket mindre efterbearbetning jämfört med aluminium och stål, sade han.

Jonas Ewing från Rosti GP menar att automation är så mycket mer än bara robotar. Han nämner exempelvis Rostis projekt om en mörk industrihall.

Visserligen är det ett extremt projekt och det behöver inte nödvändigtvis leda till något permanent. Men, säger Jonas Ewing, det kan vara bra att tänka till lite extra ibland.
– Vi försöker hitta en fabrik för framtiden och när vi projekterade en ny hall tänkte vi, varför är det ljust i rummet? Jo, för människorna. Men om det bara är maskiner behövs det inget ljus och då räcker det att man tänder när man går in där, sade han.

Med på seminariet var även Anders Granstrand, platschef på Animex i Bredaryd, och han ser framför allt en fördel med automatisering – att den säkerställer kvaliteten.

Just kvalitet och kompetens är, globalt sett, en konkurrensfördel för Sverige
– Den stora frågan är att se till så att produktionen inte försvinner från landet. Det är övergripande för vår överlevnad. En stor politisk fråga är om industriproduktionen ska fortsätta med det vi gör eller med något annat, sade han.

Publicerad
2014-05-27
Bilder
Torbjörn Egerhag, Jonas Ewing och Anders Granstrand medverkade på seminariet Kvalitet stavas plast som Elmia Polymer arrangerade under Elmia Automation.