Kreativt när studenter intar Elmia

Det råder ett kreativt kaos under mässan! Blivande civilingenjörer från Linköpings Universitet, LiU, är på plats för att utveckla nya produktidéer och till sin hjälp tar de mässans utställare. Det hela är upplagt som en tävling, men grundidén är att få studenter och företag att mötas.

– Det är jätteviktigt menar Kerstin Johansen, LiU.

Civilingenjörsstudenterna från programmet Design och produktutveckling på Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet ska på en dag ta fram en helt ny produktidé efter vissa givna förutsättningar. Bland annat ska produktmaterialet vara polymert.

Studenterna tävlar gruppvis och två gäng har varit på plats varje dag under mässan. Torsdagens uppgift var att ta fram en plafondlampa.
– Det är stressigt, men nu har vi bestämt ungefär hur den ska se ut, berättar Cecilia Björsell, en av studenterna.

Hennes grupp har skissat på en spännande plafond där lampan ser ut som en blomma och där själva kronbladen ska kunna böjas uppåt eller nedåt för att släppa fram mer eller mindre ljus. Gruppen har diskuterat det polymera materialet med bland andra Elasto där Ulf Ericsson är key account manager. Han är mycket positiv till studenternas medverkan.
– Designers och blivande designers är en viktig målgrupp för oss, säger han.

Kerstin Johansen, teknisk doktor samt universitetslektor i produktionsteknik/träteknik, följer noggrant sina studenters jobb och säger sig vara positivt överraskad över hur väl satsningen fallit ut.
– Studenterna är väldigt nöjda och för dem är kontakten med olika företag viktigt eftersom det ger en bild av vad som förväntas av dem när de kommer ut. Och för företagen är det en chans att möta dagens studenter och se hur de jobbar. Det som är intressant är att vi märker att studenter idag ställer krav på miljövänliga material, spårbarhet, energieffektivitet, ergonomi och detta kommer givetvis att påverka industrin i slutändan, säger hon.

Publicerad
2012-05-10
Bilder
Kerstin Johansen, LiU