Från Kina till Sverige

– Tillverkning av pulkor flyttas hem tack vare maskininvestering


Stiga Sports flyttar hem all tillverkning av pulkor från Kina. Istället blir det svenska Memo Industriplast som tar över produktionen från och med i sommar. Att lägga tillverkningen i Sverige är möjligt tack vare hög automationsgrad.

De har legat vägg i vägg under flera år, men först nu har Stiga Sports och Memo Industriplast slutit avtal. Samarbetet är spännande eftersom det är en del i Stiga Sports satsning att bli bäst i världen på pulkor. Man vill utveckla produkten, men också bli flexiblare genom att snabbt kunna möta marknadens efterfrågan. Ett problem med att ha tillverkningen i Kina är de långa ledtiderna enligt Stiga Sports vd Mats Bandstigen.

– Det viktigaste är dock att kunna förbättra kvaliteten och produktutvecklingen.

För ett år sedan började Stiga Sports att diskutera en flytt av pulkatillverkningen och kopplade därför in Memo Industriplast. Genom att investera i en högautomatiserad produktionsutrustning visade kalkylen att man prismässigt kunde konkurrera med Kina.

– Vi gör vår största satsning någonsin, säger vd Kenneth Klint.

Totalt investerar Stiga Sports och Memo Industriplast cirka 10 miljoner kronor i den nya produktionslinan som bland annat innehåller Mälardalens största formspruta. Täta kontakter har hållits med leverantören Plamako de senaste månaderna.

– Även för oss är detta en viktig affär. Dessutom är det extra roligt att vi inte enbart har sålt en maskin utan vi levererar en hel automationslösning, säger Christer Sturesson, vd och delägare i Plamako.

Maskinen i sig är mycket avancerad och hanterar bland annat inmold labeling. Robotar kommer dessutom att ombesörja bland annat stapling av färdiga pulkor.

 

Text: Maria Larsson

Publicerad
2012-04-23