Öyvind Nilsrud, Project Engineering på Nolato Gota:

”Flexibiliteten har gjort oss riktigt bra”

Plastens utveckling har under de senaste åren gått stadigt framåt. Genom nya blandningar, som resulterat i nya egenskaper, och ett flexibelt arbetssätt står Sverige starkt i konkurrensen med de stora aktörerna.

Att Sverige är ett mindre land med mindre serier har gjort plastbranschen riktigt duktiga på flexibilitet. Det säger Öyvind Nilsrud, Project Engineering på Nolato Gota.
–  Att tillverka relativt små serier med hög automation och korta ställtider är inte alldeles enkelt. Men det är vi bra på i Sverige, menar Öyvind Nilsrud.

För att plastindustrin ska fortsätta stå sig stark krävs en fortsatt utveckling av nya plaster med nya egenskaper, kortare ledtider, effektivare processer och en produktion som är konkurrenskraftig.
–  Alla moment som kräver att en människa är inblandad blir kostsamt, därför har vi stort fokus på automation, säger Klas Persson, Senior Manager Marketing & Sales på Nolato Gota.

Klas Persson ser gärna en förändring även hos OEM-företagen när det gäller att utnyttja den kunskap som underleverantörerna sitter på.
– Hade teknikerna hos kunderna fått råda hade vi definitivt varit med tidigare. De vet att vi kan mycket och att det finns stora fördelar med att plocka in oss i ett tidigt skede, menar han.

Publicerad
2014-11-06
Bilder