Familjeföretaget investerar i flexibel automation

Limac FormPlast finns i Lanna, ett par mil väster om Värnamo. Företaget arbetar med att formspruta plastartiklar på legobasis och deras kunder finns inom industri och konsumentsegmentet. Ägaren Lars Jacobsson grundande företaget 2005 efter att ha varit anställd inom formsprutningsyrket sedan 1972.

– Vi hade tidigare tre olika detaljer som vi dubbelsprutade, alltså två olika material i samma detalj. Det är inga stora serier så lösningen var tvungen att vara flexibel. Animex hittade en lösning och lämnade ett fast pris vilket även innefattade garanti på funktion, berättar Lars Jacobsson.

Företaget Animex hade fått i uppdrag av Limac FormPlast att komma med lösningar för att automatisera manuella körningar. Animex är en ledande leverantör av automation med 6-axliga robotar till svensk plastindustri. Detta gjorde det enklare för Limac FormPlast att besluta sig för att anlita företaget Animex. Anledningen till att investeringen gjordes var dels för att få bort ett monotont och tråkigt arbetsmoment men även för att möta risken med att förlora jobben till lågkostnadsländer. Ännu en anledning var att innan robotiseringen fick man gjuta hård- och mjukplast på samma detalj manuellt vilket var mycket tidskrävande.

– Nu kan våra kunder ta hem jobb från olika länder så att de får närmare till leverantören. Kommunikationen blir närmare och lättare för kunden. Även personalen kommer att kunna arbeta mer flexibelt i den övriga produktionen, förklarar Lars Jacobsson.

Att roboten kan köras obemannat gör att Limacs FormPlast har kunnat fördubbla sin kapacitet. Anders Granstrand, platschef och säljare på Animex, berättar om när de levererade den 6-axliga roboten till Limac FormPlast.

– Det är bland den roligaste men samtidigt mest ångestfulla affären jag gjort. Vi är grannar med Limac FormPlast och känner varandra väl. De är bara fyra stycken anställda och de ville inte bli fler så jag sov lite oroligt nätterna innan och höll tummarna att det skulle fungera bra för dem. Detta är ett bevis på att det lönar sig även för små företag att robotisera sin produktion, vilket bara gör den här affären lite extra kul, säger Anders Granstrand.

Animex har inte bara levererat roboten utan hjälpte även till att installera, programmera, och kontrollera säkerheten av robotcellen. Animex ordnade så att allt var klart och kunde börja användas direkt av Limac FormPlast. Lars Jacobsson berättar att han tycker att de satsat rätt när de gjort investeringen från Animex.

– Limac FormPlast har haft en positiv utveckling sedan starten. Jag hoppas att det skall hålla i sig. Vi är ett litet elintensivt bolag och våra elkostnader har sprungit iväg kraftigt de senaste fyra åren. Denna investering i en så flexibel automatiseringslösning kommer spara såväl tid som kostnader åt oss. Vi är nästan först i värdekedjan innan produkten hamnar hos konsument så våra kostnader påverkar mycket på slutpriset, fortsätter Lars Jacobsson.

Publicerad
2014-05-27
Bilder