Erteco leder utvecklingen av metallersättning

Det finns ett allt större intresse för metallersättning och det visade sig inte minst under Fokus: Konstruktion på Fokusscenen. Extra stolar fick bäras dit för att alla skulle få möjlighet att se föreläsningen.
– Vi klarar riktigt, riktigt höga laster med moderna konstruktionsmaterial, sade Magnus Ullman, teknisk chef på Erteco Rubber & Plastics.

För att kunna arbeta effektivt med metallersättning handlar det om att utnyttja plastens unika egenskaper och designfördelar. Det gäller att jobba med förstärkningar för att ta upp deformationer och spänningar.

Erteco Plastic & Rubber har över 30 års erfarenhet av plastbranschen och är en av de största distributörerna av plast- och gummimaterial i Norden.
– Vi har en unik marknadsorganisation som huvudsakligen består av tekniker, säger Magnus Ullman.

Det innebär samtidigt att företaget jobbar strukturerat för att hitta rätt personer med rätt kompetens. Gärna yngre och nyutbildade civilingenjörer eftersom branschen är inne i ett generationsskifte. Med rätt kompetens på rätt plats kan Erteco erbjuda såväl support som provkörningar och simuleringar av högsta kvalitet.
– Det är en förutsättning för att lyckas med avancerade konstruktioner, säger Magnus Ullman.

Carl-Dan Friberg är försäljnings- och marknadschef på kontoret i Malmö och han berättar att de flesta kunder och OEM-företag vet att plast är en bra metallersättning, men att de samtidigt inte alltid hänger med i utvecklingen.

I dag ersätts exempelvis flera vvs-komponenter med plast eftersom traditionella zinkdetaljer innehåller bly. Även fordons- och flygindustrin blickar allt mer mot plast för att reducera vikten på produkterna.
– Det finns plastprodukter hemma som vi inte ser men som har en funktion och det finns de som vi ser och använder. Plasten är här för att stanna, säger Carl-Dan Friberg.

Den främsta fördelen med plast är dels priset, dels viktreduceringen. Den senare gör att energianvändningen minskar vid exempelvis transport eller användning.
– Vi har jobbat med metallersättning under ett antal år och har lärt oss enormt mycket under den tiden. När plasten nu närmar sig metallen öppnar det helt nya möjligheter för oss. Jag skulle vilja påstå att vi är marknadsledande i Norden inom området, säger Carl-Dan Friberg.

Publicerad
2015-04-23
Bilder
Fullsatt föredrag.
Fullsatt föredrag.
Carl-Jan Friberg och Magnus Ullman berättade att det är rätt typ av besökare på Elmia Polymer.
Carl-Jan Friberg och Magnus Ullman berättade att det är rätt typ av besökare på Elmia Polymer.