Bioplast – en gammal favorit för framtiden

De drar ögonen till sig och väcker många tankar – alla vackra och spännande produkter som Materialbiblioteket har tagit med sig till PlasTactic, Elmia Polymers inspirationsforum. Bioplast, plast framställt av biologiska råvaror, erbjuder många möjligheter och PlasTactic är rätta platsen för att prata plast och framtid.

– Plast är ett framtidsmaterial vare sig det är fossilt framställt eller om det rör sig om bioplast, säger Björn Florman, som är ansvarig för Materialbiblioteket och har tagit med sig det på turné från Stockholmsmässan till Elmia Polymer.

Många av de nya materialen är faktiskt också gamla vänner som nu kommer tillbaka till oss. Vi har redan ett gott förhållande till dem och har redan gamla traditioner av att använda dem i produktion.

– Från 1870-talet och fram till andra världskriget gjorde man olika plastmaterial av till exempel cellulosa. Sedan tog oljan över som bas i plastproduktion. Men nu börjar vi förstå att vi kanske inte ska vara så slarviga med naturens resurser, så nu går vi tillbaka, förklarar Björn Florman.

Björn Florman håller både själv föredrag om plast och håller i seminarieprogrammet på PlasTactic-scenen. Seminarierna har fokus på alla möjliga aspekter om material, design, konstruktion och produktion, till exempel hållbar produktion och automatisering – allt som har att göra med framtidens polymera innovationer och produkter.

– Det finns helt klart ett ökat intresse för bioplast. De oljeproducerande länderna kommer också att intressera sig mer för att förädla råvaran för att tjäna mer pengar. Förädlade råvaror ger ju mer pengar. Men när man talar om kostnader i produktionen börjar också många fler nu att tala om miljön och vad man rent imagemässigt vill ladda sin produkt med och då är bioplasten intressant, säger Björn Florman.

När det gäller bioplast har Sverige och svensk industri unika fördelar.

– Vi har ju sedan århundrande tillbaka ett välfungerande skogsbruk. Vi har ingen plasttillverkning, men vi är stora på skog och stål, så vi ligger rätt bra till. Och vi kommer absolut att se mer plats i framtiden, det törs jag lova, säger Björn Florman.

 

Publicerad
2015-04-23
Bilder
Björn Florman, Materialbiblioteket
Björn Florman, Materialbiblioteket