Universella produkter i Stansteks sortiment

Stanstek AB har sin försäljning koncentrerad inom tre produktområden: stansverktyg, kantpressverktyg och Cad/Cam-system.
Efterfrågan är stor och de visar upp sin bredd på Elmia Plåt.

Stansverktyg från Pass Stanztechnik till Prima Power, Finnpower och Amada.

– Vi samarbetar med välkända leverantörer. Det ger oss bra förutsättningar, säger Patrik Wallin, vd för Stanstek AB i Alingsås. 

Företaget har tre tydliga huvudstråk i sin försäljning av tekniska produkter för plåtbearbetning – med en starkt inarbetad leverantör inom varje gren. 

Stansverktyg står för Stansteks största omsättning. Leverantören är tyska Pass Stanztechnik AG, som tillverkar stansverktyg till maskinfabrikaten Trumpf, Amada, Prima Power och Salvagnini. Styrkan med Pass Stanztechnik är enigt Patrik Wallin den gedigna fackkunskapen. Stansverktyg är deras enda produkt, ett verktyg som den tyska kollegan kan allt om.

– Det innebär också att Pass måste ligga i framkant när det gäller produktutveckling för att slå vakt om möjligheten att leverera sina verktyg till kunder som har dessa maskinfabrikat. Pass är skickligt på att hitta nya lösningar och vara innovativa när det gäller verktygsbiten, säger Patrik Wallin. 

Kantpressverktygen som Stanstek säljer kommer från italienska Eurostamp.Sortimentet är brett med alla typer av verktyg, oavsett märke och verktygssystem.

– Eurostamp jobbar med samtliga maskinfabrikat. Därmed är vi inte låsta. Mycket finns också färdigt på lager. Vi kan skicka direkt från Italien till kund. Det är snabba leveranstider, säger Patrik Wallin. 

Stanstek säljer också mjukvaror, Cad/Cam-system konstruerade av Radan i Storbritannien. Radan har Cad/Cam-system för stans- och lasermaskiner och kantpressar. 

– Den här biten har ökat väsentligt för oss sista två åren. Många tittar nämligen på automatiseringar i programmeringen också, konstaterar Patrik Wallin. 

Nestningen är ett bra exempel på det, kopieringen ut på plåt.

— Det gäller att få ut så mycket detaljer som möjligt på en fullformatsplåt när man ska stansa eller laserskära. Radans programmeringslösning bäddar för maximalt materialutnyttjande, säger Patrik Wallin. 

– Radans programmeringssystem passar dessutom med alla maskinfabrikat som finns på marknaden. Många har en blandad maskinpark och behöver flera Cad/Cam-system för programmeringen. Det slipper man i det här fallet. Radan jobbar med olika fabrikat. Har du, låt säga, en Amada stansmaskin och en Trumpf laserskärmaskin kan du programmera båda maskinerna med Radan, förklarar Patrik Wallin.

Publicerad
2016-03-21
Bilder
Stansverktyg från Pass Stanztechnik till Prima Power, Finnpower och Amada.
Stansverktyg från Pass Stanztechnik till Prima Power, Finnpower och Amada.