Duroc Special Steel letar nischprodukter

Duroc Special Steel i Luleå är leverantör av varm- och kallvalsade speciallegeringar. Härdbara och ultrahöghållfasta stål eller rostfria legeringar är exempel på varm- och kallvalsade stålsorter i deras produktprogram, som de visar på Elmia Plåt.

Kallvalsning på Duroc Special Steel i Luleå.

– Vi går mer och mer ifrån standardmaterial och försöker hitta nischprodukter i stället, säger företagets vd Roger Andersson. 

Elmia Plåt ingår i ett stort mässpaket som arrangeras i Jönköping den 10-13 maj. Fyra mässor hålls parallellt och bildar tillsammans en dynamisk arena för svensk tillverkningsindustri. En av utställarna på Elmia Plåt är Duroc Special Steel från Luleå, som koncentrerar sig på fyra affärsområden: egen produktion av kallvalsad plåt, legoproduktion, lager och logistik samt stålhandel.

– Det nya är stålhandel, vilket vi erbjuder våra kunder sedan i höstas. Det kan vara rör, rostfri plåt eller belagd plåt. Sedan tar vi hand om slittning och klippning till formatplåt och levererar därefter ut till kund, säger Roger Andersson, vd för Duroc Special Steel. 

– Vi har startat stålhandel för att vi vill bredda vårt utbud. Man märker att metoden ”one-stop-shop” anammas i stor utsträckning. Många vill vända sig till en och samma partner för att minska antalet leverantörer, konstaterar han vidare. 

Unikt och attraktivt
Duroc Special Steel har gått åt andra hållet och utökat leverantörsbasen. Hösten ägnades åt att skapa effektiva logistikvägar från stålverken i Europa. Bland annat köper företaget in rostfritt stål och kolstål från kontinenten. Många olika slags material måste finnas i produktprogrammet för att tillgodose alla önskemål. Styrkan när det gäller den egna produktionen sitter i att ha ett valsverk på yppersta toppnivå, resonerar företaget, som gjorde en stor investering i verket för bara några år sedan för att klara exceptionellt bra tjocklekstoleranser. 

– Ingen annan klarar tjocklekstoleranserna vi har i dag. Behöver man material med väldigt lite spridning i tjocklek törs jag påstå att vi tillhör topp tre i Europa, hävdar Roger Andersson. 

Duroc Special Steel kan även producera kallvalsat material ända upp till 4–4,5 millimeter. Kombinerat med de generösa tjocklekstoleranserna har detta skapat en attraktiv nisch: tjockare kallvalsat material med bra toleranser. Roger Andersson tror att förmågan att erbjuda det unika kommer att vara avgörande på sikt. I en tid när stålpriset faller kraftigt är det viktigt att åstadkomma andra konkurrensmedel, menar han. 

– Vi behöver hitta nischade produkter. Det är egentligen dessa vi söker. Att det kan vara lägre volymer gör ingenting. Vi behöver inte ha de stora volymerna.

Publicerad
2016-02-24
Bilder
Kallvalsning på Duroc Special Steel i Luleå.
Kallvalsning på Duroc Special Steel i Luleå.