Danska ATKI är tillbaka i Sverige

ATKI är specialiserade på trafikregistreringar av olika slag – allt från hastighetsmätare till trafikräknare. Nu etablerar de sig på den svenska marknaden och kommer till På Väg för att presentera sig och sina många olika lösningar.

 

– Vi kommer bland annat att visa vår nya intelligenta vägkantsstolpe, som både räknar och klassificerar fordon, säger Anders Harnaes, konsulent på ATKI A/S.

Vägkantsstolpen läser med radar och mikrofon av och klassificerar elva olika fordon, allt från motorcyklar till lastbilar med släp. Eftersom stolpen placeras vid sidan av vägen behövs inga slangar och sladdar där trafiken ska räknas, och på köpet berättar mätsignalerna även vilka fordon som passerar.

Förutom den nya vägkantsstolpen har ATKI bland annat hastighetsmätare, trafikräknare med solceller och tätortsskyltar som varnar om hastigheten är för hög i sitt produktsortiment. Förra året räknade ATKI hela 3,4 miljarder fordon i Danmark genom sina smarta system, antingen på vägkantsstolpar eller genom räkneverk nedsänkta i vägarna, till exempel vid motorvägarnas på- och avfarter. Hälften av de danska kommunerna använder deras produkter och tjänster.

Företaget grundades 2004 och har ett eget utvecklingscentrum där de tar fram nya lösningar i samarbete med kunderna. ATKI har haft uppdrag och samarbeten i Sverige tidigare, bland annat med Trafikverket och kommunerna Malmö och Burlövs. Men nu satsar de på egen etablering på den svenska marknaden från sitt kontor i skånska Bromölla.

– Nu vill vi växa i Sverige och se vad vi kan göra och erbjuda mer här. Vi börjar med att komma till mässan för att visa olika produkter, knyta kontakter och hitta fler samarbetspartners, säger Anders Harnaes.

Publicerad
2017-02-24
Bilder
ATKI räknade 3,4 miljarder fordon i Danmark år 2016. Nu kommer det till På Väg för att etablera sig på den svenska marknaden. Foto: ATKI A/S.
ATKI:s vägkantsstolpe läser med radar och mikrofon av och klassificerar elva olika fordon. Foto: ATKI A/S.