Sladdlösa trender

Sladdlösa maskiner är den stora trenden i grönytebranschen just nu. Dagens batterier både väger mindre och har större effekt än för bara några år sedan och det har gjort de sladdlösa maskinerna till vinnande val bland inköparna.

– Dessa batteridrivna blåsare, trimmers, häcksaxar och motorsågar har dessutom samma kapacitet som dagens bensindrivna maskiner och är även bättre ur arbetsmiljösynpunkt, vilket passar bra när arbetsmiljöverket kräver lägre vibrationer. De är också tystare både för miljön runtomkring, men även för den som arbetar med maskinen. Med batteri blir det inte heller några utsläpp, säger Jan Karlsson, som är grönyteinstruktör på Husqvarna Sverige och arbetar med yrkesanvändare inom branschen. 

Varför tror du att det görs många inköp just nu?

– Jag tror att vi har ett uppdämt behov i Sverige av att köpa nya maskiner efter en tid där man varit mer försiktig i sina investeringar. Men man måste tänka på att det är inte bara konjunkturen som påverkar inköpen i vår bransch, utan att vi är väderberoende och att det kräver sina maskiner. Både sommar som vinter, säger Jan Karlsson.

Publicerad
2015-08-13