Utmärkelsen har satt Laholms Stadspark på kartan

I år är det återigen dags för Elmia Park Inspira, tävlingen som premierar Sveriges vackraste och mest inspirerade parker och kyrkogårdar. Förra gången tävlingen genomfördes var det Stadsparken i Laholm som fick motta den hedervärda utmärkelsen ”Sveriges mest inspirerande park 2013-2015” i kategorin Offentlig nyetablerad park.

Stefan Persson Laholm– Jag är alldeles överväldigad av uppmärksamheten som parken fått. Vi har fått otroligt mycket positiva reaktioner från kommunanställda, politiker och invånare i Laholm. Det finns en känsla i av att det är alls vår park som alla i Laholm är stolta över, berättar Stefan Persson, som är parkchef i Laholms kommun.

Under 2008-2012 anlades den nya Stadsparken i Laholm på en del i staden där det tidigare var ett mörkt och obesökt järnvägsområde. Resultatet av det är att många nu väljer att till exempel ta sina hundpromenader i parken, som nu har i genomsnitt 300-400 besökare per dag.   

– Vi har använt oss av utmärkelsen ”Årets park” för att locka besökare till Stadsparken. Bland annat skyltar vi med loggan på ett hundratal av kommunens bilar, på vepor och anslagstavlor på strategiska platser i kommunen. Dessutom har vi märkt att parken har fått ett väldigt uppsving med besökare, föreningar, trädgårdssällskap, universitet och landskapsutbildningar som vill ha guidade turer, fortsätter Stefan.

Trädgårdsintresserade besökare kommer bland annat från Norrköping och Stockholm och de bokar guidade turer för hela busslaster. Parken tar även emot många besökare från utbildningar i Sverige, Danmark och Tyskland.

Den del av parken som kallas Savannen lockar många studenter inom landskapsutbildningar. Här finns en unik 3 000 kvadratmeter stor frösådd perennrabatt. Odlingen är kostnadseffektiv när det kommer till odling och skötsel. Andra områden i parken som besökarna gärna besöker är Woodland och Djungelbäcken.

– Det går inte jämföra med hur det var innan, det är två vitt skilda världar, utmärkelsen som Årets Park och marknadsföringen kring detta har verkligen satt Laholm och Stadsparken på kartan. Jag kan verkligen rekommendera andra att anmäla sin park. Har man något vackert ska man visa upp det, avslutar Stefan Persson.


Anmäl din park eller kyrkogård till Elmia Park Inspira senast 31 juli 2015.

Publicerad
2015-06-26
Bilder
Laholms Stadspark
Laholms Stadspark
Laholms Stadspark
Laholms Stadspark
Laholms Stadspark
Laholms Stadspark