Trädflytt sparar och bevarar

Att flytta gamla stora fina träd är en konst. Den konsten kan Stångby Plantskola AB. I våras flyttade de en hel lindallé i Kristianstad fram och tillbaka när en refug skulle byggas. De är ensamma i landet med sin trädflyttsmaskin, som kan flytta hela träd med jordklumpar och allt på tre meter i diameter.

-Det gäller att få med sig så mycket rötter som möjligt så att trädet har med sig det och på så sätt klarar flytten till en ny plats, förklarar företagets vd Jörgen Warpman.

De har kontor i både Lund och Märsta och är på Elmia Park både för att visa upp sin plantskoleverksamhet med buskar och träd och företaget Nordisk Trädflytt AB, som är en särskild gren i verksamheten. Och avdelningen för trädflytt får allt fler upp ögonen för när det gäller stadsplanering och nya vägar, gator och torg.

-Det  är stora värden som kan gå till spillo om man avverkar gamla fina träd som kanske stått 10-30 år, till exempel om behöver bryta upp för en ny väg. Samhällsekonomiskt är det bättre att flytta dem och det kan vi göra med vår trädflyttsmaskin, säger Jörgen Warpman.

Publicerad
2013-09-26
Bilder
Jörgen Warpman, vd för Stångby Plantskola AB.
Jörgen Warpman, vd för Stångby Plantskola AB.