Renovering av gräsplanen enligt UEFA-standard

Under 2014 hade Malmö FF kvalificerat sig till att spela i Champions League. De fick då klagomål från UEFA på deras gräsplan.
– Den höll helt enkelt inte tillräckligt hög standard enligt UEFA´s mått. Skulle vi ta oss vidare i år igen var vi tvungna att åtgärda detta, berättar Anders Lindsjö, Facility Manager Swedbank Stadion/Malmö FF.

En grundlig renovering av gräsplanen genomfördes och Elmia Park vill gratulera Malmö FF som för andra året i rad har spelat sig till en plats i gruppspelet i Champions League! Efter en stabil seger hemma med 2-0 mot Celtic FC i slutet av augusti i år stod det klart.
– Vi är såklart väldigt glada över detta, säger Anders Lindsjö.

Krav från UEFA

På Elmia Park deltar Anders Lindsjö i seminarieprogrammet "Fotbollsanläggningar” och berättar om hur de genomförde renoveringen av gräsplanen och vilka krav de har från UEFA för att hålla måttet.

– Vi måste till exempel redogöra vår underhållningsplan av gräsplanen en gång i veckan till UEFA och gräsplanen måste se likadan ut året om. Det är såklart en utmaning med våra väderförhållanden, säger Anders Lindsjö.

Malmö FF spelar match på Swedbank Stadion

Fördubblad personalstyrka för att underhålla den nya planen

När Malmö FF beslutade sig för att renovera gräsplanen hyvlades 8 cm av den gamla planen bort. De utgick från sandbäddsplanen som plattades till och jämnades ut innan ny gräsmatta rullades ut. För att underhålla planen så att den ska hålla standard enligt UEFA har de behövt dubbla sina mantimmar.

Slitage och hål lagas med förgrodda gräsplantor

– Vi testar en ny metod för att reparera hål och slitage. Vi sätter ner små gräsplantor som är förgrodda i drivhus och innehåller samma grässamansättning som originalmattan. Det är inte mer tidskrävande än andra alternativ och vi har sett att de växer ihop med den övriga gräsmattan väldigt snabbt, berättar Anders Lindsjö.

Miniplanta färdig att sättas ner i gräsplanen. Foto: Fredrik Stjernström MFF.se

Foto: Fredrik Stjernström MFF.se

Anders Lindsjö konstaterar att gräsmattan självklart bidrar till en positiv helhet vad gäller klubbens framgångar och han ser fram emot att få komma till Elmia Park och berätta om renoveringen och deras utmaningar.

Info om seminarieprogram Fotbollsanläggningar och anmälan

Publicerad
2015-09-07