På god fot och väg med gummiunderlag

Har gummi en framtid i offentlig miljö som ersättning för grus? Ja, det tror i alla fall Konstgräsexperten i Sverige AB, som sedan 2006 installerat hundratals konstgräsmattor i Sverige på fotbollsplaner, golfgreener och andra utemiljöer. Nu siktar de på att med sin avdelning Gummiexperten låta gummi i olika färger ta plats i offentlig miljö och ser massor av nya möjligheter.

-Gummi som underlag har ju funnits med ett tag på skolgårdar och idrottsplaner. Man skulle också få stora vinster genom att använda det på till exempel gångstigar, motionsslingor och andra ställen där man i dag har grus eller asfalt, säger Michael Hammar, vd för Konstgräsexperten i Sverige AB.

Att slippa underhålla och ta bort ogräs, slippa risken för maskinskador när grus har sprätt iväg på gräsmattor och tillgängligheten är några av de många fördelarna med gummi, menar han.

-Det blir lättare för funktionshindrade att ta sig fram och tittar man på motion av olika slag, som jogging till exempel, så är ju gummi snällare mot knän och rygg. Det minskar belastningen betydligt i och med att det inte är ett stumt underlag, säger Michael Hammar.

EPDM, det massiva ozonbeständiga gummimaterialet, är mycket slitstarkt och har nästan gränslösa möjligheter i utemiljöer.

-Det går att blanda olika färger och skapa särskilda mönster om man vill. Det skapar ett utrymme för arkitekter och andra formgivare av offentlig miljö. Vi ser helt enkelt en framtid där vi lanserar nya behov, sådant som behövs och förbättrar olika utemiljöer, säger Michael Hammar. 

Publicerad
2013-09-25
Bilder
Michael Hammar, vd för Konstgräsexperten i Sverige AB.
Michael Hammar, vd för Konstgräsexperten i Sverige AB.