Gräsliga nyheter för golf och fotboll

Skånefrö AB från Östra Tommarp har varit med på gräsmattan sedan 1928. Till Elmia Park har de tagit med sig nyheter som är så nya att de inte ens hann komma med i årets katalog, nya tåliga grässorter framtagna speciellt för golfbanor och fotbollsplaner.

-DCC är ett nytt krypvengräs för golfbanor, en blandning av tre bra krypvenssorter som är sjukdomståliga och ligger mycket bra till, en topprankad blandning på testlistan. Vi har alltid rekommenderat att man blandar grässorter, och den här nya sorten är framtagen speciellt just för golfbanor berättar Per Andersson, säljare på Skånefrö AB.

Gräsmattor kan vara så olika, både i färg och i struktur. Rödsvingel, rödven, vitgröe och engelskt rajgräs är några av de grässorter som trivs bra på svenska grönytor och Skånefrö tittar hela tiden på nya blandningar för nya effekter och egenskaper. Nya för i år är även särskilda gräsblandningar för fotbollsplaner, där tetraploida rajgräs spelar en avgörande roll.

-De fröna gror på lägre temperaturer och ger då också en snabb etablering på våren, säger Per Andersson.

I sin monter har Skånefrö ställt upp små odlingar så att man kan se och känna på några av deras grässorter. Och vill man se mer och större har Skånefrö hemma i Östra Tommarp sedan förra året även en stor försöksanläggning där de i olika fält testar fram och visar upp sina nya sorter.  

-Vi arbetar ju med hela biten, från odling till färdig gräsmatta. Och vi använder 90 procent svenska sorter, så det gör oss lite unika, säger Gun Jönsson, som tillsammans med Malin Nilsson också är säljare på Skånefrö och är med och visar upp det stora sortimentet på Elmia Park.

Publicerad
2013-09-25
Bilder
Gun Jönsson, tillsammans med Malin Nilsson är säljare på Skånefrö.
Gun Jönsson, tillsammans med Malin Nilsson är säljare på Skånefrö.