Tingshusparken, Sävsjö

  • Tingshusparken är en stilla oas med klart och porlande källvatten, mitt i Sävsjö tätort. Den gamla tingshusbyggnaden med dess trappa i bakgrunden ger den lilla parken en ståtlighet och vattenfallet med sitt rikliga flöde kommer från en naturlig källa, året runt. Parken anknyter till Sävsjö stads grund genom järnvägsrälsen som lämnats kvar, och ekbron är gjord av trämaterial från traktens egen skog. Trappan övergår i moderna planteringar och parkens ledbelysning ger ett modernt intryck. Parken ligger centralt i Sävsjö, ett stenkast från buss- och järnvägsstation, och är mycket lättillgänglig.

  • Unikum: Den gamla almen, tingshusbyggnaden och dess trappa ger en känsla av historia som i kombination med de moderna planteringarna och belysningen gör parken till en speciell plats, en stilla park som är både modern och klassisk.

  • Juryns motivering: Parken har en tydlig och lyckad koppling till tingshusbyggnaden men fungerar i dag mer som genomgångspark än en plats att visat i längre tid. Sittplatser saknas, liksom utrymmen för rofylldhet.