Stadsparken i Lund

  • Stadsparken i Lund är en anrik sekelskiftespark som sjuder av aktiviteter, en plats för sport och fest, men också kontemplation och rekreation. Sedan parkens 100-årsjubileum 2011 pågår en omfattande förnyelse och nya platser skapas för lek, spel och motion, samtidigt som parkens kulturhistoriska miljöer varsamt restaureras och lyfts fram. Den medeltida stadsvallen, det gamla observatoriet och byggnader från industri-, konst- och slöjdutställningen 1907 lever vidare sida vid sida med modern konst och arkitektur, utegym, skatepark och klättervägg. Mitt i parken finns en välordnad och prunkande blomsterträdgård med en fontän i mitten. De breda grusgångarna inbjuder till boulespel och i parkens mittparti med vindlande gångar och stora trädgrupper kan den som vill ta en tupplur i de uppspända hängmattorna under de stora trädkronorna. Stadsparken ligger centralt i Lund med flera entréer och trygghetsbelysning dygnet och året runt.

  • Unikum: Stadsparken i Lund är till största delen en klassisk stadspark av sekelskiftesstil men med en mycket varierad karaktär. Parken är en mötesplats för både lundabor och besökare i staden året runt och en klassisk samlingsplats med sina stora ytor för picknick, skolavslutning, lek och andra aktiviteter. 

  • Juryns motivering: Mycket trevlig park med gott om utrymme och aktiviteter för alla året runt, som till exempel skördefest, matmarknad och valborgsmässofirande.