Parken Kronan, Sävsjö

Juryns motivering:

Parken Kronan ligger centralt i Sävsjö och har många ingångar och gångar vilket gör det lätt att besöka och uppleva den lummiga parken. Trots att den ligger i växtzon 5 har Kronan många ovanliga träd och buskar. Här finns även vackra planteringar och en stor mängd blomsterlök på våren samt många sittplatser och en fontän av natursten. Parkförvaltningen engagerar besökarna genom att de varje år får gissa vilket tema det är på sommarplanteringen. Det är också mycket positivt att det finns ett integrationsprojekt där nyanlända får utbildning och praktisera parkskötsel.

  • Parken Kronan är en uppvuxen, lummig park med stora träd, rhododendronbuskage, vackra perennplanteringar med ett hav av lökar på våren, ovanliga stora exemplar av glanskörsbär, magnolior, bergkörsbär, kopparlönn och doftande guldazaleor. Här finns en fontän av natursten med porlande vatten och många sittplatser där man kan slå sig ner under skuggan av träden och känna lugnet. Här finns också en sommarplantering med ett tema som varierar varje år och där man kan vara med och gissa vad temat är.

  • Vad gör den unik? Det unika med Kronan är att fast den ligger i zon 5 på kalla höglandet så finns här många ovanliga träd och buskar som planterades i slutet av 90-talet, början 00-talet då det inte var så vanligt att plantera träd som te x buskmagnolia. Dessa träd och buskar har hunnit växa till sig till praktexemplar, att kunna beundra den flagnande barken på kopparlönnen, stå under den silande skuggan av ett mäktigt glanskörsbär eller förföras av bergkörsbärets rosa vårblom är inspirerande. Här finns också inte så härdiga perenner som vaxklocka, zebragräs och italiensk munkhätta. Det uppvuxna skyddande klimatet gör också att man vågar fortsätta att plantera växter för zon 2-3 vilket gjordes i samband med renoveringen våren 2019. Att gå i det knastrande gruset och slå sig ner på en av bänkarna och njuta av nyplanterade japanska lönnar, skenkamelia, gaffelolvon och sammetshortensia i torvblocksrabatterna och höra det lugnade porlet från fontänen ger en japansk känsla. Mycket av materialet till den nyrenoverade delen består av återvunnet material som den stora naturstenen som grävdes upp när ett nytt bostadsområde byggdes, perenner som flyttats och delats, hundtandsliljor som delats och bänkarna är gjorda av material som legat länge i våra förråd. Även om parken omges av stad och bebyggelse finns här rofylldhet och avskildhet där man kan välja att sitta i solen eller i skuggan under ett träd. Vill man gnugga geniknölarna kan man försöka gissa temat på växterna i sommarplanteringen.