Vinnare av Elmia Park Inspira 2019 - Arvika stadspark, Arvika

 

Arvika stadspark är lättillgänglig och ligger som en grön oas i hjärtat av Arvika och inbjuder till promenader och en mängd aktiviteter för stora och små. Parken fick sin utformning i början av 1900-talet och är i mångt och mycket en traditionell park med bland annat skulpturer, blomsterrabatter, fågeldamm samt en berömd pergola täckt med vildvin. Men det är också en modern park där parkförvaltningen varje år gör ett blomsterprogram på något tema och marknadsför detta på ett genomtänkt sätt. Årets tema är Rosa Parks – Allas lika värde där alla blommor går i rosa nyanser.

  • Arvika stadspark ligger som en grön oas i hjärtat av Arvika och inbjuder till promenader och aktiviteter av olika slag, sommar som vinter. Inom området finns en stor lekpark, utegym, scen och fågeldamm. Parken domineras av en stor samling träd, varav flera planterades då parken anlades efter Arvikautställningen 1911. Sin definitiva utformning fick parken 1913. Parken är känd för sin unika pergola, konstverken och inte minst blomsterprakten sommartid.

  • Vad gör den unik? Tack vare det skyddade läget vid Glafsfjorden finns här exoter i vår växtzon, såsom korstörne, grå valnöt och de speciellt vintertid anslående himalayabjörkarna med sina kritvita stammar. Till parkens 100-årsjubileum planterades en Rosenmagnolia. Den unika pergolan är uppdelad i två segment, täckt med vildvin och är norra Europas längsta med sina 82 meter. Den representerar ett trädgårdsideal som har sitt ursprung i 1600-talets italienska renässansträdgårdar och som var omtyckt under förra sekelskiftet med vindlande parkgångar och stor variation av trädsorter, bland annat hängask, blodbjörk och pelarnaverlönn. Blomsterprogrammet i Arvika är nytt varje år, utifrån olika teman. I stadsparken sätts tusentals lökar på hösten och tillsammans med penséer och de vårblommande träden som bland annat magnolia, körsbär och purpuraplar, målas parken i praktfulla färger till glädje för arvikabor och besökare. I juni avlöses fägringen av en mångfald sommarblommor som odlas i kommunens eget växthus. Via en gång- och cykeltunnel under järnvägen når man Såguddens friluftsmuseum, som ligger direkt vid Glafsfjordens vatten. Där finns bland annat en stor kryddträdgård, ”inte-stöta-marken-bana” och sommartid café och smådjurshägn med bondgårdsdjur.