Historik

För Mats Gabrielsson, tidigare ordförande i potatisodlarnas riksförbund, har livet alltid cirkulerat kring knölar. Som grundare av potatismässan i Örebro utgör han idag en viktig kugge i lagbygget inför Elmias mässa, Odla- GRO Potatis & Friland.

– Jag har alltid haft en dröm, att kunna samla branschen inom potatisodling på ett och samma ställe. Att kunna visa upp hela kedjan från information till maskin och förpackningar. Ja, från jord till bord helt enkelt. Detta fick jag göra i Örebro och nu när Elmia storsatsar med sin nya mässa och direkt riktar sig mot hela Norden kommer det att bli riktigt, riktigt bra!

Succén ett faktum
1995 gick den första mässan av stapeln där arrangören hyrde in sig på Närkes Maskin i Ormesta. Bland de medverkande utställarna syntes SLU och för branschen viktiga kontrollorgan.
– Jag var väl inte beredd på det stora intresset, både från utställare och från besökare. När vi började planera för vår andra mässa 1998 fyllde vi snabbt samma lokal som vi använde 1995 samt även det kallutrymme vi hyrt. Vi byggde upp en liten tältstad inne i hallen som med sina 25 grader minus tvingade oss att installera gasolsvampar i varje utställartält. Just kontrasten mellan tältvärmen och den bitande kylan på andra sidan duken är något som folk pratar om än idag och försäljningen av långkalsonger har väl aldrig gått så bra som då, berättar Mats med ett leende.

Örebro-mässan nästa
Nu hade Mats fått blodad tand och tillsammans med arrangörsstaben insåg de ganska snabbt efter mässan 1998 att det var dags att se sig om efter en större lokal. Enda alternativet var Örebro-mässans lokaler och 2001 var det så dags för nästa mässa. Under de senaste tre åren hade mycket hänt inom branschen. De två tidigare mässorna hade endast handlat om potatis men eftersom Potatisodlarnas riksförbund nu upphört och istället blivit GRO, Gröna näringarnas riksorganisation, var det dags för mässan att få ett nytt utseende.
– GRO stod nu också som arrangör av mässan 2001 och förutom potatis fanns frilandsbranschen representerade på mässan. Vår oro över att lokalerna, med sina 4000 kvadratmeter, skulle vara alldeles för stora visade sig vara starkt överdrivna och vi var alla supernöjda med det stora intresse branschen visade vår nya mässinriktning 2001.

Attrahera hela Norden
De första mässorna hade bara haft Sveriges odlare som målgrupp. När nu intresset för mässan blivit så stort insåg också arrangören den stora möjlighet som skapats i att locka besökare och utställare från hela Norden. De efterföljande mässorna som arrangerades 2004,2007 och nu senast, 2010, kom samtliga att bli den största samlingspunkten för branschfolk från hela Norden.
– Nu var min dröm inte längre en dröm utan verklighet. Vi hade dessutom det fokus som jag tidigare saknat under mina mässbesök i Europa. Där var det långt mellan de montrar som intresserade mig som potatisodlare under de år som jag själv var aktiv. Nu hade vi en mässa på plats i Örebro där varje centimeter i lokalerna var intressanta att besöka. Varje monter hade något att erbjuda branschen och det var en fantastisk känsla. På plats fanns ett 80- tal utställare och varje mässa samlade mellan 2000 och 2500 besökare. Bland dessa var cirka 700 till 800 utländska mässbesökare.

Elmia väntar
Idag är mässan i Örebro historia. Kommunen har inte längre tillgång till lokalerna och mässan lagd i träda. Mats kände att hans tidigare så aktiva deltagande i att planera mässor var över. Det vill säga innan telefonen ringde hemma i Hallsberg.
– När jag fick förfrågan från Elmia om att bli en del av Elmia Odla och deras planer för en mässa 2012 var det inget att tveka på. Jag tackade ja direkt och sitter idag med i den programkommitté som jobbar med planeringen. Vi kommer nu att kunna jobba med helt andra förutsättningar än tidigare och det är superspännande och inspirerande, avslutar en förväntansfull Mats Gabrielsson.