Nyheter från Elmia Odla

Grimme Skandinavien. Foto: Anna Hållams

Trots ett relativt dåligt år för odlarna spirade och grodde framtidstron på den nordiska branschmässan Elmia Odla. Flera av utställarna betonade vikten av att ha ett eget forum för att träffas och prata om framtidens förutsättningar, se på nya maskiner och produkter och göra affärer.

10 december 2014 Läs mer
Ola Rosenquist står framför deras nya XE-modell.

Rosenqvists Irrigation spår en ljus framtid då det finns stor potential i bevattningsmaskiner.
– Med hjälp av rätt bevattning kan du uppnå 20-30% skördeökning, säger Ola Rosenquist, försäljningschef på Rosenqvists Irrigation.

10 december 2014 Läs mer
– Här ser man tydligt skillnaden i utsläpp mellan gödsel från Yara respektive gödsel från Ryssland, säger Inger Hyltén-Cavallius om rören på disken.

Yara ser som sin viktigaste uppgift att informera odlarna på mässan om hur man ska använda växtnäring på bästa sätt.
– Växtnäring har stor betydelse för plantornas kvalitet, säger Inger Hyltén-Cavallius, agronom och marknadskommunikatör på Yara. 

10 december 2014 Läs mer
Mika Kauppinen, försäljningschef på HZPC Kantaperuna Oy, visar deras olika potatissorter.

HZPC Kantaperuna Oy är Finlands ledande utsädespotatisföretag. Ungefär en tredjedel av produktionen exporteras, produkterna till den svenska marknaden kommer från Holland och Finland.

10 december 2014 Läs mer
– Vi är ett familjeföretag och här har vi ytterligare en generation, säger Anders Pettersson och pekar på sitt barn i vagnen. Här står han tillsammans med pappa Leif Pettersson.

Fotegården är ett svenskt familjeföretag som har gått i släkten under många år tillbaka. Nu är det femte generationen Lars-Göran, Leif och Anders Pettersson och sjätte generationen Erik och Jonas Pettersson som driver bolaget. Branschen förändras och utseendet på förpackningarna blir allt viktigare.

10 december 2014 Läs mer
– SE- 260 UB är i stort sett självtänkande, säger Heine Hylleberg.

Den tvåradiga potatisupptagaren SE- 260 UB med speedtronic reningssystem från Grimme Skandinavien har den unika fördelen att den kan köras baklänges, något som ingen annan maskin på marknaden klarar av.
– Maskinen vann guldmedaljen på Agritechnica i Hannover, berättar Heine Hylleberg.

10 december 2014 Läs mer
- Ett stort tack!, hälsar Lars Danielsson på utdelningen av guldknölen 2014.

Skaraborgs potatisodlarförening delar årligen ut guldknölen till en person som har gjort något stort för svensk potatisodling. I år gick priset till Lars Danielsson på Tuber-Ad. 

09 december 2014 Läs mer
Alf Djurberg informerar om beslutstödsystem inför en engagerad publik.

Inför en intresserad publik på Elmia Odla höll Alf Djurberg från Jordbruksverket ett kort seminarie om vädrets betydelse för bladmögelutvecklingen.

09 december 2014 Läs mer
– Elmia Odla är en viktig mötesplats för branschen, menar Gunilla Nordberg och Elin Windfäll på LRF Trädgård.

LRF Trädgård är en medlemsorganisation för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär, potatis samt prydnads- och plantskoleväxter. Samtidigt är det en viktig social mötesplats för medlemmarna där erfarenhetsutbyte samt näringslivspolitik diskuteras.

09 december 2014 Läs mer
Pär Holmgren

Inför en engagerad publik föreläste Pär Holmgren, känd TV-meteorolog, i Jönköping om hur klimatförändringarna påverkar framtidens odling. 

09 december 2014 Läs mer
Potatis

Konsumenterna förväntar sig att potatis ska vara lika perfekt som fabrikstillverkad pasta. Det ökar behovet av behandling mot svampangrepp som ger dålig skalkvalitet.

– Betning av moderknölarna kan göra att potatisen håller högsta kvalitet längre i lagret, säger Johan Henrysson på Syngenta som medverkar på fackmässan Elmia Odla 9-10 december.

01 december 2014 Läs mer
Potatis satt i tre rader på olika djup, ökar andelen säljbara produkter. Det är en av teknikerna som Grimme Skandinavia visar på Elmia Odla 9-10 december.

Hur mycket sliter solen på bekämpningsmedlet som blasten? Svaret avgör om behandlingen mot potatisbladmögel ska bli effektiv.

Lösningen visas av Grimme Skandinavien på mässan Elmia Odla 9-10 december.

01 december 2014 Läs mer
Drängen är en självgående maskin där plockaren ligger på mage och styr med fötterna. På Elmia Odla visas den i största version för fyra plockare.

Nu är det hög tid att Sveriges odlare lägger sig på mage. Det anser Mats Andersson på Mapro som ställer ut på fackmässan Elmia Odla 9-10 december.

– Vi ska bland annat visa en självgående maskin för fyra liggande plockare, berättar han. 

17 november 2014 Läs mer
– Landets odlare måste anpassa sig till den pågående klimatförändringen, säger meteorologen Pär Holmgren som inleder seminariedagen inför mässan Elmia Odla.

Hur kan Sveriges odlare förbättra sina affärer, i en allt osäkrare värld med klimatförändring och fler skadeinsekter?

Några av svaren levereras på ett seminarium den 8 december, dagen innan fackmässan Elmia Odla i Jönköping.

17 november 2014 Läs mer
Bönchips

Hur smakar ett litet chips med stort innehåll baserat på ekologiskt odlade bruna bönor ifrån solrika Öland? Vi åkte till ön för att hitta producenten och förhoppningsvis få till en provsmakning. 

27 oktober 2014 Läs mer
Nya Casepacker lägger automatiskt påsar med rotfrukter i storlekar upp till 15 kg i backar.

Får två år sedan presenterade EMVE en helautomatisk packlinje som även lägger påsarna i backar på fackmässan Elmia Odla i Jönköping.

På årets mässa 9-10 december presenteras det färdiga resultatet.

– Vi ska visa en komplett linje i drift, säger Andreas Agardh på EMVE.

27 oktober 2014 Läs mer
Äpplen

Det finns en hel del spännande fakta rörande odling och trender att ta del av. Mycket av statistiken visar på möjligheter för dig som odlare. Så häng med…

10 september 2014 Läs mer
Potatis

När Elmia Odla, GRO Potatis & Friland 2012 summerades kunde premiäråret sammanfattas med ordet succé. I år är det dags igen och genom att flytta mässan från oktober till december skapas nu ytterligare GROgrund för framtidens arena.

30 juni 2014 Läs mer
Potatis

Efter att ha fått stått i skamvrån för sitt höga innehåll av snabba kolhydrater och varit häcklad av GI-anhängare för att den motverkar viktnedgång är potatis återigen inne. Fler och fler upptäcker dess höga näringsinnehåll och gäller det kampen i frukt- och grönsaksdisken krossar rotfrukten allt motstånd, i alla fall i klassen näringsinnehåll - pris. 

23 juni 2014 Läs mer

Elmia Odla är den nordiska branschmässan för alla som arbetar med potatis, grönsaker, frukt och bär. Mässan blev genast en populär mötesplats vid premiären 2012. Nästan nio av tio besökare ville komma tillbaka på nästa mässa. Och i höst är det dags igen för mässan där du odlar dina bästa relationer och affärer – Elmia Odla 2014!

19 februari 2014 Läs mer