8 december på Elmia i Jönköping:

Viktigt seminarium om odlingens framtid

Hur kan Sveriges odlare förbättra sina affärer, i en allt osäkrare värld med klimatförändring och fler skadeinsekter?

Några av svaren levereras på ett seminarium den 8 december, dagen innan fackmässan Elmia Odla i Jönköping.

Meteorologen Pär Holmgren sätter tonen. Sedan han lämnade TV-rutan har han fokuserat på att sprida kunskap om den pågående klimatförändringen.

– Nu börjar vi se effekterna, säger han och understryker att det är skillnad på väder och klimat. Enskilda extrema händelser är inte bevis för ett förändrat klimat.

– Däremot ser vi hur klimatzonerna flyttar sig en mil norrut för varje år och att extremt väder blir allt vanligare.

Det är något som odlarna måste förhålla sig till, på gott och ont. Kartan till framtiden serveras under seminariedagen i Jönköping.

Men det är mer än vädret som påverkar. Under jord finns maskar och nematoder. Många av dem är själva förutsättningen för odling, men några är till stort förtret. Hur gynnar man de nyttiga och begränsar de skadliga? Det är ämnet för forskaren Maria Viketoft från Sveriges Lantbruksuniversitet.

En av klimatförändringens effekter är fler och andra skadliga insekter och andra organismer. Samtidigt ställs krav på odlarna att minska användningen av bekämpningsmedel. En redan idag tillgänglig lösning är precisionsbehandling med hjälp av så kallad GNNS, vilket är utvidgad GPS med extrem noggrannhet. Tekniken används för att styra traktorer, redskap och flygande drönare. Om detta berättar Johan Martinsson från Dataväxt.

Seminariet avslutas med två spår, beroende på intresse och inriktning. För landets potatisodlare blir det ett högintressant pass med Björn Andersson om markburen smitta av potatismögel.

– I början av årets säsong hade vi stora angrepp som ledde till omfattande nedvissning. Det här kan bli ett ännu större problem i framtiden, säger han.

Parallellt bjud ett seminarium om service i världsklass, men en utvikning om konsten att hantera besvärliga människor. 

– All företagsamhet handlar om möten med andra människor. Det är egen personal, myndighetspersoner, återförsäljare och slutkunder. Det är alla dessa möten som lägger grunden för verksamheten, oavsett inriktning, säger han.

Som framgår innehåller den fullmatade eftermiddagen massor av viktiga kunskaper för landets odlare. Därefter blir det mässa i dagarna två, Elmia Odla 9-10 december.

Till seminarieprogrammet

Till anmälan

Publicerad
2014-11-17
Bilder
– Landets odlare måste anpassa sig till den pågående klimatförändringen, säger meteorologen Pär Holmgren som inleder seminariedagen inför mässan Elmia Odla.
– Landets odlare måste anpassa sig till den pågående klimatförändringen, säger meteorologen Pär Holmgren som inleder seminariedagen inför mässan Elmia Odla.